„KÖRÜLÖVEZVÉN DEREKATOKAT IGAZLELKŰSÉGGEL" (Efézus 6:14)

„Micsoda az igazság?" (Jn 18:38) – tette fel Pilátus Jézusnak a kérdést. Az emberek a történelem során mindig is vizsgálták ezt a kérdést. Gondoljunk végig néhány lehetséges választ: az igazság az, ami logikus; az az igaz, ami beválik; az igazság viszonylagos; az igazság olyan megfigyelés, amit ellenőrizni lehet; az az igazság, amit a vallásom, illetve a papom tanít.

Mit tudhatunk meg az alábbi igék alapján az igazság bibliai fogalmáról?

Ésa 65:16______________________________________________________

Zsolt 43:3_____________________________________________________

Jn 17:17_______________________________________________________

Zsolt 86:11____________________________________________________

3Jn 4__________________________________________________________

Jn 14:17_______________________________________________________

Jn 14:6________________________________________________________

A keresztény számára az igazság egy személy: Jézus Krisztus, akiben az Úr kinyilatkoztatta Isten egész teljességét (Ef 3:19) és az igazságot. Az Igazság, Jézus – megmentő, megváltó igazság. Arra szólít, hogy haljunk meg a bűnnek, igaz emberként, erkölcsi tisztaságban, lelki egységben éljük az életünket, eleget téve Isten elvárásainak minden emberi kapcsolatunkban. Az igazságba nem csak az tartozik bele, amit hiszünk, hanem az is, amit teszünk. A bűn és a megtévesztés világában csakis a Krisztus iránti maradéktalan elkötelezettség fegyverezhet fel mindannyiunkat az igazsággal. Ezért is figyelmeztetett Pál apostol: „Öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra" (Róm 13:14).

Az Újszövetség keletkezésének korában a római katona övet tett a derekára, amivel felfogta ruháját, hogy az ne akadályozza a járásban. A keresztény öve az igazság. Olyannyira járja át egész lényünket Jézus, az igazság, hogy se benső lényünk, se külső cselekedeteink ne akadályozzanak a lelki küzdelemben. Akkor elárulja beszédünk és életünk, istentiszteletünk és munkánk, hogy annak vagyunk az alattvalói, aki maga az igazság, és akiben a változásnak még az árnyéka sincs.

Hogyan válaszolnánk ezekre a kérdésekre: Mi az igazság? Mi a hasznunk abból, ha ismerjük az igazságot?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: