VEGYÉTEK FEL… ÉS ÁLLJATOK MEG!

Mivel bátorította Pál a hívőket, miután arra szólította olvasóit, hogy „legyetek erősek…!" (Ef 6:10)? Mit kell tenniük és miért (Ef 6:11)?

Ha csak önmagunkra hagyatkozunk, számolnunk kell azzal, hogy nincs bennünk elég akaraterő és állhatatos kitartás szembeszállni az ördöggel. Természetünkből fakadóan bűnösök vagyunk (Róm 3:23). A bűn elválasztott Istentől (Ésa 59:2), rabszolgáivá tett (Jn 8:34; Róm 6:16), megrontotta a gondolkodásmódunkat és lelkiismeretünket is (2Kor 3:14; 2Tim 3:13).

Mi az ember szerepe Sátán és a bűn elleni küzdelemben? Mt 16:24; Lk 13:24; ApCsel 14:22; Fil 4:1; 2Tim 2:3; Jak 5:10–11; 1Pt 4:1

A neves újszövetséges teológus, Herman Ridderbos így fogalmazott: „Igaz, hogy Krisztusban [Sátán] már legyőzött ellenfél, ám még korántsem veszélytelen. Az egyház viszont gazdagon felszerelt fegyvertárat kapott Istentől, hogy felvehesse a harcot [a gonosz erőkkel], így továbbra is meg tud állni" – (H. Ridderbos: Paul: An Outline of His Theology [Grand Rapids: William B. Eerdmans, 1975.] 392. old.).

Isten így küld csatába „a gonoszság lelkei ellen" (Ef 6:12). Ez a fegyverzet bőven elegendő ahhoz, hogy kivédjük Sátán megtévesztő cselvetéseit. Sátán fortélyos ellenfél, aki nem becsületesen harcol. Felhasznál minden létező csalást, hol beszélő kígyó (1Móz 3), hol világosság angyala (2Kor 11:14) képében jelenik meg. Ezért szól így Pál kettős tanácsa: Vegyétek fel… és álljatok meg!

Ha azt mondjuk, hogy „vedd fel!", akkor olyan dologra gondolunk, ami nincs „rajtunk". A vegyétek fel az állandóságra is figyelmeztet. A keresztény egyetlen percre sem maradhat „Isten minden fegyvere" (Ef 6:11) nélkül, és tetőtől talpig az egész testet, a gondolatoktól kezdve egészen a tettekig, mindent be kell fednie a felszerelésnek. Ef 6:11–14 verseiben az apostol négyszer említi az állni igét (megállhassatok, ellentállhassatok, álljatok elő formában), utalva arra, hogy tartsunk ki, álljunk ellen az ellenségnek, legyünk éberek, figyelmesek, és semmiképp se adjuk meg magunkat. Miénk a győzelem!

Ha tudjuk, hogy valamelyik ismerősünk éppen most küzd Sátánnal, beszélgessünk vele! Mivel segíthetünk még azon kívül, hogy imádkozunk vele és érte?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: