AZ ELLENSÉG

Milyennek mutatja be Pál az ellenségünket? Mit árul el a küzdelemről (Ef 6:12)?

Az első, hogy nem „vér és test" (Ef 6:12) ellen, azaz nem emberekkel kell harcolnunk. Az önzés, a büszkeség, az énközpontúság, a keresztényekkel szembeni gyűlölet mind-mind olyan erő, amivel a hívőnek meg kell küzdenie, ám vannak még ezeknél sokkal hatalmasabb, kozmikus erők is, amelyek arra törekszenek, hogy megszakítsák az Istennel való kapcsolatunkat.

A második: ellenségeink fejedelemségek, hatalmasságok, az élet sötétségének világbírói (12. vers). Félelmetes, de nagyon is valóságos az embernél hatalmasabb, kozmikus, démoni erők bemutatása, amelyek az Isten elleni lázadásban minket is csatasorba akarnak állítani. Kinek az oldalára állunk? Sátán vagy Isten oldalára? Ez a tétje a keresztény harcának, a Krisztus és Sátán között dúló nagy küzdelemnek.

Sátán az ellenségünk. Félelmetes, ádáz ellenség, dühödten harcol, lesi a prédát, „mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen" (1Pt 5:8). Ő a vádoló (Jel 12:10), hazug és gyilkos (Jn 8:44). „Kezdettől fogva bűnben leledzik" (1Jn 3:8), az Úr igazságát elferdíti (ApCsel 13:10), „mind az egész föld kerekségét elhiteti" (Jel 12:9), hadakozik Isten maradék egyháza ellen (Jel 12:17). Üldözi a szenteket (Jel 2:10), világosság angyala képében is meg tud jelenni (2Kor 11:14), majd ennek a korszaknak a végén az Úr ellenségeit egy utolsó nagy támadásra vezeti, mert meg akarja dönteni Isten uralmát (2Thessz 2:4–10). A keresztényeknek ezzel a természetfeletti lénnyel és seregével, a bukott angyalokkal kell szünet nélkül, folyamatosan hadakozni. „Mindig mindenkiben két erő birkózik a győzelemért. A hitetlenség tábora felsorakoztatja erőit Sátán vezetésével, hogy elszakítson erőnk Forrásától. A hit oldala is csatarendbe szedi erőit, vezetőjük Krisztus, hitünk szerzője és bevégzője. Óráról órára az egész világegyetem láttára zajlik a küzdelem, a kézitusa. A nagy kérdés: Ki kerekedik felül?" – (Ellen G. White: Sons and Daughters of God, 328. old.).

Hogyan tapasztaltuk saját életünkben e két erő küzdelmét? Hogyan ismerhetjük fel a küzdelmet? Hogyan tud Sátán elrejtőzni? Mindig jól látjuk, hogy mi is történik valójában?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: