„MEG NE SZOMORÍTSÁTOK AZ ISTENNEK AMA SZENTLELKÉT" (Efézus 4:30)

„És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szentlelkét, aki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára" (Ef 4:30).

Az efézusi gyülekezet megalapításakor az apostol a hívőkre tette a kezét, hogy ők is részesüljenek a Szentlélekben (ApCsel 19:1–7). Nem is csoda, hogy az efézusi levélben Pál olyan sokszor – legalább tizenkétszer – említi a Szentlelket.

Olvassuk el a következő szövegeket, és összegezzük, mit mondott Pál a Szentlélekről! Ef 2:18; Ef 3:16; Ef 5:9; Ef 6:17

Másutt az apostol megjegyezte, hogy a Lélek megelevenít (2Kor 3:6), Isten gyermekévé tesz (Róm 8:16), értelmessé tesz (1Kor 2:10–16), gyümölcseit megtermi életünkben (Gal 5:22), megadja a jövő reményét (Gal 5:5), lelki ajándékokat osztogat (1Kor 12:4–11), megszentel (Róm 15:16), bennünk lakozik (Róm 8:11).

Egyértelmű, hogy Pál nagyon fontosnak tartotta a Szentlélek munkáját úgy az egyes keresztények, mint az egész gyülekezet életében. Ezért figyelmeztetett: meg ne szomorítsátok a Szentlelket. Ez a mondat már önmagában is arra utal, hogy a Lélek nem pusztán isteni erő, hanem a Szentháromság egyik tevékeny tagja. Személy, aki számára igen fontos a kapcsolat. A Szentlélek megszomorítása egyenértékű azzal, ha valaki megszomorítja az Atyát vagy a Fiút. A Bibliát olvasva látjuk, mennyire odafigyel Isten a tetteinkre, milyen nagy fájdalmat okozunk neki bűneinkkel és engedetlenségünkkel. Erkölcsi és lelki kötelezettségek hárulnak mindazokra, akik a Lélek által Isten családjának tagjai lettek. Aki pedig nem tesz eleget kötelezettségének, megszomorítja Istent. Nehezen értjük meg, hogy Istent valóban fájdalmasan érintik tetteink, ám ezt olvashatjuk a Bibliában. Jézus élete is azt bizonyítja, milyen őszinte gondoskodással veszi körül Isten a teremtményeit. Ha tehát szeret minket és törődik velünk, egyáltalán nem meglepő, hogy tetteinkkel fájdalmat okozunk neki.

Elkövettünk-e valamit az elmúlt napon, amivel megszomorítottuk Isten Szentlelkét? Elkerülhető lett volna? Ha igen, miért nem tettünk másként?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: