MI AZ EGYSÉG CÉLJA (Efézus 4:4–6)?

Olvassuk el Ef 4:4–6 verseit! Mi a legfőbb mondanivalója ennek a három versnek – amivel már korábban is találkoztunk a levélben?

Ef 4:4–6 a Biblia egyik legfennköltebb szakasza. Tökéletes a szöveg felépítése és ékesszólása, a Szentháromság egységének bemutatása pedig lenyűgöző. Ha valaki mégis feltenné a kérdést: „Miért is legyenek a keresztények egységben?" – megcáfolhatatlanul hangzana a válasz: „Azért, mert a keresztény hit és élet lényege az egység".

Isten rendelkezett úgy, hogy a keresztények egységben éljenek. Egy Isten és egy Krisztus által mentett meg a bűntől, egy hitet adott, egy Lélek által elevenített meg, egy keresztséggel egy test tagjaivá tett és egy örök reménységet kínál.

Az egységnek e hét részét tanulmányozva meg kell említenünk még egy fontos tényezőt. A Szentháromság mindhárom személye részt vesz az egyház egységre juttatásában. Ez a megállapítás következetesen tükrözi a levél gondolatmenetét, hiszen az apostol gyakorta kiemeli a Szentháromság szerepét az üdvösség történetében.

Az Atya Isten, „aki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik" (Ef 4:6), Minden mindenekben.

A Fiú Isten, a hitnek fejedelme és bevégzője (Zsid 12:2), „a dicsőségnek ama reménysége" (Kol 1:27), testének, az egyháznak szegletköve.

A Szentlélek Isten, aki által újjászületünk. Az újjászületés élménye vezet el a keresztséghez (1Kor 12:13).

„Az efézusi levél 4. fejezetében [az apostol] világosan és egyszerűen írja le Isten tervét azért, hogy Isten gyermekei mind megérthessék az igazságot. Itt egyértelműen kimondja: egyházában azáltal szándékozik fenntartani az egységet, hogy a tagok egészséges hitéletet élnek a világban" – (Ellen G. White megjegyzései, Seventh-day Adventist Bible Commentary, 6. köt. 1117. old.).

„Sátán elválaszt – Isten egyesít. A szeretet összefűz" – mondta Dwight L. Moody, az ismert lelkipásztor. Az emberek általában nem akarnak Sátán eszközévé válni, inkább arra vágynak, hogy Isten szeretetének közvetítői legyenek. Miért olyan fontos a tegnap felsorolt öt jó tulajdonság mai témánkkal, az egység gondolatával kapcsolatban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: