AZ EGYHÁZ ÁLTAL (Efézus 3:9–13)

„Azért, hogy megismertessék most a mennybeli fejedelemségekkel és hatalmasságokkal az egyház által az Istennek sokféle bölcsessége" (Ef 3:10).

Olvassuk el a mai szöveget! Milyen meglepő üzenetet közölt itt az apostol?

Olvassuk el Ef 3:9–13 verseit! Figyeljük meg, hogy a 9. versben Pál milyen kérdést kapcsolt a megváltási terv gondolatköréhez! Miért olyan fontos ez a téma?

Krisztusban új teremtéssé lettünk (lásd még: Gal 6:15; Ef 4:24; 2Kor 5:17), és részeivé váltunk az egyháznak, amit Isten alkotott. Isten teremtett, újjáteremt, és Ő hozta létre az egyházat is, aminek részei vagyunk, mint új teremtmények. Isten bölcsességét pedig a saját képére újjáteremtett lényekből álló egyház által láthatja meg az egész világegyetem (Ef 3:10).

Isten hatalmát, kegyelmét és Sátán megosztást szító erőit legyőző bölcsességét tárja az egész világegyetem elé ez az új közösség, az Isten alkotta egyház, „amaz örök eleve-elvégzés szerint, amelyet megcselekedett a Krisztus Jézusban, a mi Urunkban" (11. vers). Isten a teremtés által nyilatkoztatta ki hatalmát nekünk, bölcsességét és igazságosságát pedig az új teremtés által ismerteti meg „a mennybeli fejedelemségekkel és hatalmasságokkal" (10. vers), beleértve a jó és a bukott angyalokat is.

„Nem csak e világ, hanem az egész világmindenség előtt be kell mutatnunk Isten országának alapelveit" – (Ellen G. White: Testimonies to the Church, 6. köt. 13. old.).

Ef 3:10 versében újból találkozunk a nagy küzdelem egész kérdéskörével. Megtudhatjuk belőle, hogy a világegyetem értelmes lényei érdeklődéssel figyelik világunk sorsát. Még inkább ámulatba ejtő az, hogy Isten terve szerint az egyház által kell megnyilvánulnia bölcsességének a világegyetem értelmes lényei előtt.

Próbáljuk meg elképzelni, mit gondolhatnak a világegyetem más pontjain élő lények – látva azt, ami az egyházban történik!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: