A TITOK BIZONYÍTÉKAI

Pál ugyan titoknak nevezi azt, hogy az evangélium eljut a pogányokhoz is, de ennek az ígéretnek a bizonyítékait az Ószövetség különböző részeiben is megtalálhatjuk. Olvassuk el az alábbi bibliaszövegeket! Milyen módon fejezik ki azt a gondolatot, hogy Isten igazsága minden néphez eljut?

1Móz 18:18 ____________________________________________________

Ésa 56:3–8 ____________________________________________________

Jer 16:19_______________________________________________________

Ésa 42:6_______________________________________________________

Ésa 49:6_______________________________________________________

Ésa 60:3_______________________________________________________

Zak 8:23_______________________________________________________

Szomorú és megdöbbentő tény, hogy a nemzetiségi, kulturális vagy vallási előítélet milyen nagy erővel hat gondolatainkra. Még Pál is, aki igen jól ismerte ezeket és számos hasonló bibliaszöveget, nagy titoknak tartotta, hogy a pogányokkal is tudatni kell Isten igazságát. Ezt a gondolatot ma természetesnek veszi a legtöbb keresztény, akiknek túlnyomó többsége pogány eredetű. Ebből a szemszögből nézve nehéz igazán megérteni, milyen forradalminak tűnt ez a gondolat egy olyan háttérből származó és olyan képzésben részesült ember számára, mint amilyen Pál volt.

Mindezek ellenére mégsem kellene annyira meglepődnünk, nem igaz? Az evangélium arra tanít, hogy szeressük ellenségeinket, áldjuk azokat, akik átkoznak minket (Mt 5:44), és ne fizessünk rosszal a rosszért (1Pt 3:9; Mt 5:39) stb. Más szóval az evangélium kívánalmainak nagy része valóban szöges ellentétben áll alaptermészetünkkel, ütközik a leginkább belénk vésődött és a legszélesebb körben elfogadott kulturális, nemzetiségi és politikai előítéleteinkkel. Ha Jézus szavai ilyen vagy olyan módon eddig nem vágtak elevenünkbe, akkor valószínűleg még nem is találkoztunk vele igazán!

Mikor hasítottak belénk utoljára Jézus szavai, azaz mikor éreztük azt, hogy az evangélium kívánalmai ellentétben állnak előítéleteinkkel vagy vágyainkkal? Mit tettünk akkor?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: