„ISTEN… CSALÁDJÁNAK TAGJAI" (Efézus 2:19–22, katolikus fordítás)

A tragédia örömre váltott, az elidegenedés helyébe közösség lépett. Krisztus a zsidókból és pogányokból új emberiséget teremtett. Krisztus üdvözítő munkája tette mindezt lehetővé. Ezután az apostol a hívők új helyzetét mutatja be, amelynek három tulajdonságát közli Ef 2:19–22 verseiben.

Polgártársak. A pogányok Krisztus nélkül csak idegenek és jövevények voltak, akiknek semmi részük nem volt „Izrael társaságában" (Ef 2:12). Krisztusban viszont polgártársai lettek a szenteknek (19. vers). A keresztény Isten országának polgára. Isten országának két vetületéről beszélhetünk. A kegyelem országa most áll fenn, mivel az emberek megtérnek a bűnből, és elfogadják az üdvösséget, amit Krisztus ajánl. A dicsőség országát Isten majd akkor alapítja meg, amikor Krisztus másodszor eljön, hogy szentjeit hazavigye. Nem lehetünk a dicsőség országának polgárai, ha előbb nem csatlakozunk a kegyelem országához!

Milyen kötelezettségek és kiváltságok járnak az állampolgársággal? Ha a mennyek országának polgárai vagyunk, akkor mit vár el tőlünk Isten itt a földön? Keressünk bibliaszövegeket válaszunk alátámasztására!

Isten családjának tagja. A kereszténység nemcsak az Isten országában való állampolgárságot jelenti, hanem azt is, hogy az ember Isten családjának tagja lett. A család szó szoros kötődést, egyenlőséget és méltóságot jelez. A szülők és gyermekek nem távoli, üres árnyak, hanem szereteten alapuló meleg, bensőséges kapcsolat jellemzi őket. Elkötelezettek egymás és családjuk iránt. Így van ez Isten családjában, az egyházban is.

Pál kifejti, hogy az egyház „az apostoloknak és prófétáknak alapkövén" épült fel, „lévén a szegletkő maga Jézus Krisztus" (Ef 2:20). Aki kijelentette, hogy Krisztus az egyetlen alapkő (1Kor 3:11), nem mondhat itt ellent önmagának, és nem akarja azt állítani, hogy mégis ember volna az alapkő. Krisztus, a szegletkő (lásd még: 1Pt 2:6) tartja össze az épület különböző részeit, biztosítva az épület erejét és egységét.

Hogyan kell bánniuk egymással a gyülekezet tagjainak, ha szem előtt tartják, hogy az egyház olyan, mint egy család? Keressünk bibliaszövegeket a Szentírásból válaszunk alátámasztására!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: