Október 28.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Hit általi megigazulás: „Szögezzük le határozottan és egyértelműen, hogy semmivel nem tüntethetjük fel magunkat jobb színben Isten előtt. A teremtmény saját érdemeiből semmivel nem egészítheti ki Isten ajándékát. Ha hitével vagy cselekedeteivel az ember megvásárolhatná az üdvösség ajándékát, akkor a Teremtő tartozna a teremtménynek. Itt fennáll a veszélye annak, hogy egy helytelen gondolatot igazságként fogadjanak el. […] Ha jó cselekedeteinkkel nem érdemelhetjük ki az üdvösséget, akkor az üdvösséget kizárólag kegyelemből kaphatja meg a bűnös ember, mégpedig azért, mert elfogadja Jézust, és hisz benne. Az üdvösség teljes egészében ingyen kapott ajándék. A hit általi megigazulás tana vitán felül áll" – (Ellen G. White: Faith and Works, 19–20. old.).

A gyümölcstermésről: „Akik a Krisztus Jézusban új teremtmények, a Lélek gyümölcseit hozzák: a szeretetet, örömöt, békességet, türelmet, barátságot, jóságot, hitet, nyájasságot és mértékletességet (Gal 5:22–23). Nem találnak többé örömet a régi élvezetekben, hanem az Isten Fiában való hit által, nyomdokait követik, az Ő jellemét tükrözik vissza, és »megtisztítják magukat, aminthogy Ő is tiszta«. Amit régente gyűlöltek, azt most szeretik; s amit régebben szerettek, azt most gyűlölik. Akik azelőtt büszkék és akaratosak voltak, most nyájasak és alázatosak; akik azelőtt a hiúság és önérzet rabjai voltak, most szerények és komolyak lesznek. Az iszákos mértékletes és józan, a szemérmetlen pedig erényes lesz. A világ hiú szokásait elhagyják" – (Ellen G. White: Jézushoz vezető út, 48. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszélgessünk a vasárnapi rész végén feltett kérdésről, hogy mit jelent a világ barátjának lenni!

2. Beszéljük meg az előbbi két White idézetet! Hogyan hozhatjuk összhangba az itt felvázolt tanításokat?

3. Beszéljünk arról az elképzelésről, miszerint mindig csak viszonylagos lehet minden erkölcsi kérdés és érték, a helyes és a helytelen fogalma! Van olyan dolog, aminek helyességéről ill. helytelenségéről kizárólag viszonylagos, egyéni véleményt mondhatunk, vagy minden ilyen kérdés egyértelműen eldönthető?

4. Mit tehet a szombatiskolai csoportunk annak érdekében, hogy a gyülekezet minden tagja jobban megértse a hit általi megváltás nagyszerű igazságát?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: