DE ISTEN...

Pál mesterien fogalmazta meg Isten nagyszerű igazságait. Ef 2:1–3 verseiben a hitetlenek szánalmas helyzetét ecsetelte: holtak bűneikben, Sátán rabjai, a test kívánságai szerint élnek, a harag gyermekei, akikre ítélet vár, reménytelen, szorult helyzetben vannak, képtelenek segíteni magukon. A 4. versben az apostol két drámai szóval érzékelteti ennek a rettenetes helyzetnek a dicsőséges megoldását: „De Isten…"

Talán a Biblia leggyönyörűbb szavai között tarthatjuk számon ezt a két szót is. Halottak voltunk, de Isten; lázadók voltunk, de Isten; kimondatott ránk a halálos ítélet, de Isten; idegenek voltunk, de Isten; látszólag talán Sátáné a győzelem, de Isten. Van okunk a reménységre, amíg ez a két szó megtalálható a Bibliában!

Keressük ki a következő szövegeket, és figyeljük meg, hogyan szerepel bennük a „de Isten"-hez hasonló gondolat! Milyen reménységet mutatnak ezek a versek? Zsolt 73:26; Róm 5:7-8; 6:16–17; ApCsel 13:29–30; Fil 2:27

Miért kezdeményezte Isten, hogy megszabadítja az embereket a halál rabságából? Miért döntött úgy, hogy kiment a bűn szorításából? Miért nem engedte, hogy Ádám és Éva elvesszen rossz választásuk miatt? Miért nem hozott létre új teremtményeket, akik megingathatatlanul szeretnék és követnék az Urat?

Az apostol két választ is ad. Az első: „Isten gazdag lévén irgalmasságban" (Ef 2:4). A természetéből fakad az irgalmasság: „Mert irgalmas Isten az Úr, a te Istened" (5Móz 4:31). „Magasztaljátok az Urat, mert jó; mert örökkévaló az ő kegyelme" (Zsolt 106:1). Az irgalom annyira fontos az üdvösség folyamatában, hogy az apostol a megváltottakat „az irgalom edényei"-nek nevezi (Róm 9:23).

A második: „Az Ő nagy szerelméből, mellyel minket szeretett" (Ef 2:4). Istent arra késztette önzetlen szeretete, amit a bűnösök nem érdemelnek meg, hogy „az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen őbenne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen" (Jn 3:16). Isten „kegyelmének és szeretetének ajándéka épp olyan szabadon árad mindenkire, mint a levegő, a fény vagy a talajt felüdítő zápor" – (Ellen G. White: Testimonies to the Church, 9. köt. 190. old.).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: