REMÉNYSÉG ÉS ÖRÖKSÉG (Efézus 1:18)

Olvassuk el Ef 1:18 versét, majd fogalmazzuk meg, mit akart közölni az Úr ezzel a bibliaszöveggel!

A bölcsesség és ismeret mellett Pál azt is kéri Istentől, hogy az efézusi gyülekezet tagjai megérthessék „az Ő elhívásának reménységé"-t és „az Ő öröksége dicsőségének a gazdagságá"-t (18. vers). Pál írásaiban az elhívás egyaránt kiemeli a keresztény jogait és kötelességeit. Isten arra hívott el, hogy Krisztushoz tartozzunk (Róm 1:6), „az ő Fiával, a mi Urunk Jézus Krisztussal való közösségre" (1Kor 1:9). Isten népének tagjai lettünk, akik korábban nem voltunk azok (Róm 9:24). Az elhívottak számára Krisztus lesz Isten hatalma és bölcsessége (1Kor 1:24). Isten a hívőket örök életre hívta el (1Tim 6:12). Az elhívás szabaddá és képessé tesz rá, hogy szeretettel szolgáljanak egymásnak (Gal 5:13). Biztosítja, hogy a faji és társadalmi különbségek ellenére is békés közösség alakuljon ki közöttünk. Isten azt kéri, hogy úgy éljünk, „mint illik elhívatásotokhoz" (Ef 4:1). Isten tehát „szentségre hívott el minket" (1Thessz 4:7) és békességes életre (Kol 3:15), „hogy Istenhez méltóan viseljétek magatokat, aki az ő országába és dicsősségébe hív titeket" (1Thessz 2:12). Ez az „Istennek a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása" (Fil 3:14), és ez késztessen arra, hogy a keresztény élet küzdelmét tovább folytassuk.

Az isteni elhívás eltakarja a múltat (bűnbocsánat), felöleli a jelent (békés közösségi élet), és várja a jövendőt: „várván ama boldog reménységet és a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusnak dicsősége megjelenését" (Tit 2:13). Ez „az Ő elhívásának a reménysége" (Ef 1:18) – mondja Pál, és azt kéri Istentől, világosítsa meg értelmünket, hogy felismerjük e reménység nagyszerű voltát.

Az apostol hozzáfűzte még, hogy reménykedünk „az Ő öröksége dicsőségének gazdagságá"-ban (Ef 1:18). Az örökséget kétféleképpen is érthetjük. Először: a hívők Isten örökösei: „örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak" (Róm 8:17). Másodszor: az örökséget a szentek Istentől kapják. Az utóbbi magyarázat alapján az örökség kiváltság itt és most, mivel már most miénk a megváltás öröme, jövőbeli jutalom, amelynek a biztosítéka a Szentlélek, aki meg is pecsételte azt (Ef 1:13–14). Ez a végső ajándék „romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan… amely a mennyekben van fenntartva számunkra" (1Pt 1:4).

Olvasd el 1Thessz 2:12-t! Bűnösként méltatlanok vagyunk az üdvösségre, mégis megnyertük azt, ezért mostantól „méltóan" akarunk élni. Mit kell változtatnunk, hogy életünk igazán méltó legyen Istenhez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: