BÖLCSESSÉG ÉS ISTEN ISMERETE (Efézus 1:17)

Az előző részekben megfigyelhettük Pál imájának első részét, hálaadását a hittel és szeretettel teljes életért. Most könyörgésének közbenjárói szakaszát tanulmányozzuk (Ef 1:17–23). Gyakran előfordul, hogy imánkban csak saját érdekeinkkel kapcsolatos kéréseinket soroljuk fel. Az imádság nemesebb változata a közbenjárói ima, amikor másokért fohászkodunk. Pál azt kéri Istentől: adja meg az efézusi híveknek a „bölcsességnek és kijelentésnek Lelkét az Ő megismerésében" (Ef 1:17).

Olvassuk el az alábbi bibliaszövegeket! Vajon a bölcsesség fogalma a Bibliában pusztán csak elméleti ismeretet jelent? Zsolt 111:10; Péld 2:2; 4:5; 9:10; 11:12; Kol 4:5; Jak 3:13, 17

A filozófia arra bátorít: Ismerd meg önmagad! A pszichológia állítja, hogy ha az ember megismeri önmagát és képességeit, felfedezheti az élet értelmét. Isten ismereténél azonban nincs magasabb rendű tudás, és az a legtöbb, amit megtudhatunk Istenről, amit Ő maga nyilatkoztat ki.

Hogyan nyilatkoztatta ki Isten önmagát?

Zsolt 19:2 _____________________________________________________

Róm 1:19–21 __________________________________________________

Jn 5:39 _______________________________________________________

Jn 14:9–10 ____________________________________________________

Zsid 1:1–3 ____________________________________________________

Istent kinyilatkoztatásai által ismerhetjük meg (Ef 1:17), azonban „nem tudjuk igazán megérteni vagy értékelni az isteni önkinyilatkoztatást a Lélek segítsége nélkül, aki által kaptuk az Igét is" – (Ellen G. White: Testimonies for the Church, 5. köt. 241. old.). Ezért kéri Pál imájában Istent, hogy „világosítsa meg értelmetek szemeit" (18. vers). A hívőknek nem elég a pusztán elméleti tudás. Szükségük van lelki bepillantásra is, hogy értelmükkel jobban felismerhessenek négy nagy igazságot: Isten elhívásának reménységét, öröksége dicsőségét (18. vers), az Úr hatalma erejének megnyilvánulását (19. vers) és azt, hogy Krisztus a feje az egyháznak (22–23. vers).

Hogyan változtatta meg életünket Isten önkinyilatkoztatása? Miért volt ránk hatással Isten ismerete? Hol lennénk ma ezek nélkül?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: