ADJUNK HÁLÁT ISTENNEK, MERT GYERMEKEIVÉ FOGADOTT (Efézus 1:4–6)!

Olvassuk el Ef 1:4–6 verseit! E versek szerint mi az a három dolog, amit Isten megtesz értünk? 4. vers; 5. vers; 6. vers

Amikor Isten már a világ teremtése előtt megalkotta a megváltási tervet, gondolt az egyházra is. De kikből áll majd az egyház? Isten családjának kik lesznek tagjai? Ef 1:4-ben Pál részben megadta már a választ: azok, akiket Isten kiválasztott Krisztusban, hogy „szentek és feddhetetlenek" legyenek, és szeretetben járjanak. A Krisztusban való kiválasztás nem jelenti Isten önkényes döntését, hanem azt fejezi ki, hogy Isten megteremtette a lehetőséget, és elérhetővé tette az üdvösséget az egész világ számára. Ezt azonban csak azok nyerik el, akik igényt tartanak rá.

Az üdvösség és az örök élet Isten ajándékaként minden ember számára elérhetővé vált Jézusban (Jn 3:16; Ef 2:8–9), de csak az üdvözül, aki „hiszen Őbenne". Isten előre elhatározta, hogy az ajándékot mindenki megkaphatja. A döntés viszont a mienk, hogy igényt tartunk-e Isten felajánlására.

Ehhez Pál még hozzáfűz egy gondolatot. Isten eleve elhatározta, hogy Jézus Krisztus által gyermekeivé fogadja azokat, akik elfogadják a felkínált üdvösséget Jézusban (Ef 1:5). Tehát nem mondhatjuk, hogy Isten kiválasztott némelyeket, másokat pedig kárhozatra rendelt. Akik elfogadják, amit Krisztus értük tett, egyszerűen beteljesítik, amit Isten már kezdettől fogva eltervezett velük kapcsolatban.

Figyeljük meg, mennyire hangsúlyos a gyermekké fogadás gondolata (5. vers)! Miért ezzel a kifejezéssel akarta érzékeltetni Pál, hogy mit tett értünk Isten (lásd még: Róm 8:15–16; Gal 3:26–29; 4:5)?

Isten gyermekei alkotják az egyházat. Akik nem lettek Isten gyermekei, azok árvák és tékozlók. Bűneik miatt nem tagjai Isten családjának és azért, mert eldöntötték, hogy megmaradnak az Isten elleni lázadás útján. Amikor azonban elfogadják Isten eleve elrendelt ajándékát, az Úr őket is befogadja családjába. Ettől kezdve velük is létrejön a szereteten alapuló családi kapcsolat.

Mi motiválja tetteinket az általunk szeretett emberek irányába? Milyen legyen kapcsolatunk Istennel, aki gyermekeivé fogadott? Segítenek emberi kapcsolataink abban, hogy jobban megérthessük ezt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: