A KULCSSZÓ: KRISZTUSBAN

Pál írásaiban közel 200 alkalommal fordul elő a Krisztusban kifejezés, illetve ennek valamilyen változata. Az efézusi levélben ez egy olyan kulcsszó, ami annak mélységét érzékelteti, hogy Pál megértette, milyen sokat tett Isten értünk és az elbukott világért Krisztus élete, halála és feltámadása által. A levélben harmincnál is többször fordulnak elő a Krisztusban, az őbenne vagy az akiben szavak. Ezeknek többsége arra utal, hogy Krisztus által valósította meg Isten eredeti szándékait a teremtésben, a történelemben, a megváltásban és a helyreállításban.

Pál tehát nemcsak Krisztus emberi testben végzett küldetésének jelentőségét ismeri el, hanem nagy bátorsággal jelenti ki azt is, hogy Krisztus nélkül nem juthatnánk üdvösségre, nem válhatnánk Isten gyermekeivé. Nélküle nem nyerhetnénk bűnbocsánatot, nem fordulhatnánk Istenhez, nem mutatkozhatott volna meg Isten szeretete, nem lenne egyház, nem következhetne be az egész világegyetem helyreállítása és nem lenne jövő sem. Így tehát az efézusi levél minden tekintetben Krisztus-központú irat. Jézust dicsőítő ének, hiszen nélküle csak „idegenek" és „távolvalók" volnánk (Ef 2:12).

Mi történt értünk Krisztusban a következő versek tanúsága szerint?

Kol 1:13-14; Ef 3:11-12; Ef 1:7; Ef 1:10-11; 2Kor 5:19; Kol 2:10

Keresztényként egyedül Krisztusban kaphatunk meg mindent, amink csak van vagy amire vágyunk. Krisztus megtette értünk, amit semmiképp sem tehettünk volna meg önmagunkért. Ezért tartozunk neki olyan sokkal, ezért illeti meg őt az első hely életünkben, és emiatt kell alárendelnünk az akaratunkat neki. Nincs bocsánat arra, ha az ember visszautasítja Krisztust és mindazt, amit Ő jelent. Ha elvetjük Jézust, az életet vetjük el!

Krisztusé a fő hely életünkben, aki kimondhatatlanul fontos számunkra, hatása mindenre kiterjed. Elengedhetetlen, hogy Ő álljon otthonunk, munkánk, értékrendünk és istentiszteletünk középpontjában. Krisztusban mindent lehetővé tett Isten.

Ha Krisztus bennünk lakozik, mindez valósággá válik. Mit kell megváltoztatnunk az életünkben ahhoz, hogy valóban Isten maradjon a középpontban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: