KEGYELEM ÉS BÉKESSÉG

„Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól" (Ef 1:2).

Pál legtöbb levelét szokás szerint a „kegyelem… és békesség" üdvözlettel kezdte (Róm 1:7; 1Kor 1:3; 2Kor 1:2; Gal 1:3; Fil 1:2; Kol 1:2 stb). A görög szó, amit itt a kegyelemre használt más, mint a megszokott köszöntés. Nem egy általános jókívánság a másik ember egészségére és jólétére vonatkozóan. Ahelyett, hogy olvasóinak jó egészséget és minden jót kívánt volna, Pál a kegyelemre egy olyan görög kifejezést használt, ami a keresztény szóhasználatban új jelentést kapott. Utalás volt arra, hogy az érdemtelen bűnösöket Isten jóindulatával veszi körül. Egyedül Isten szeretete által és az Ő kezdeményezésére menekülhet meg bárki is a bűntől. Ezt a gondolatot Pál később is hangsúlyozta: „Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez" (Ef 2:8). A kegyelem mellett Pál még békességet is kívánt olvasóinak.

Krisztus halála és feltámadása új jelentést adott a békesség fogalmának. Az Isten és ember, valamint az ember és ember kapcsolatának kapuit szélesre tárva új tapasztalatokhoz vezet. Olvassuk el a következő szövegeket: Jn 14:27; Róm 5:1; Ef 2:14–15; 6:15! Hogyan értelmezhetjük a békesség fogalmát az itt felsorolt részekben?

A kegyelem és a békesség egyaránt „a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól" (Ef 1:2) ered. Ebben a versben is az látszik, hogy Krisztus egyenrangú az Atyával, tehát a Szentírásban itt is Jézus istenségéről olvashatunk. Jézus nélkül Isten kegyelme nem nyilvánulhatott volna meg az emberek között, sőt az Isten és a bűnösök közötti békesség sem válhatott volna lehetővé. Ebből eredően az efézusi levélben az a leghangsúlyosabb, hogy mit tett értünk Isten Krisztusban. Ő a váltságunk, Krisztus kegyelme miatt üdvözülhetünk. Ő a békességünk, hiszen általa kerülhetünk új kapcsolatba az Úrral.

Hogyan tapasztalhatjuk Isten békességét? Miben különbözik ez a világ nyújtotta békességtől? Mit kellene tennünk azért, hogy jobban megismerjük és átéljük azt a békességet, amit Isten kínál?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: