A SZERZŐ: PÁL

„Pál, Jézus Krisztus apostola Isten akaratjából, az Efézusban lévő és Krisztus Jézusban hívő szenteknek" (Ef 1:1).

Pál már levele kezdetén apostolnak nevezte magát. Az ókori görög nyelvben a szó jelentése követ, nagykövet, hírnök. Ezek a szavak pontosan illenek Pál életére és szolgálatára, hiszen valóban fontos üzenetet közvetített.

Az evangéliumok az apostol szót szinte kizárólag a tizenkét tanítványra használják, akiket Jézus elhívott, és elküldött a szolgálatra (lásd: Mt 10:2–4; Mk 3:14–19; Lk 6:13–16). Annak ellenére, hogy Pál nem tartozott a tizenkettő közé, mégis ezzel a kifejezéssel utal magára az efézusi levélben és még számos más helyen. Ez is azt jelzi, hogy biztos volt elhivatásában.

Miért és hogyan érvelt apostoli tekintélye mellett Pál?

Gal 1:1________________________________________________________ Gal 1:11–17 ___________________________________________________

1Kor 9:1–2 ____________________________________________________

ApCsel 26:9–19 ________________________________________________

Pál számára sosem volt kérdéses, hogy Isten apostolnak hívta el. A Damaszkusz felé vezető úton történtek erősen emlékezetébe vésődtek. Ott hívta el Jézus, hogy Isten eszköze legyen a pogányok elérésére (ApCsel 9:15; 22:21). Attól a pillanattól kezdve nem a saját útját járta, hanem Jézus szolgája lett. Isten akarta, hogy apostol, követ, küldött legyen, aki Jézus Krisztus hírnöke. Pál teljes szívvel elfogadta a hívást, és attól kezdve élete egészen megváltozott. De nemcsak az ő élete, hanem az egyház és a világ is megváltozott ezután.

Pál drámai megtérési élményen esett át a damaszkuszi úton, amelyhez hasonlót nem sokan éltek át még azok közül sem, akiket Isten elhívott. Isten ma is választ magának hírnököket.

Hogyan hívott el Isten? Mit válaszolnánk, ha valaki megkérdezné, milyen feladatot szánt nekünk az Úr?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: