EFÉZUS: AKVILA ÉS PRISCILLA

Pál először csak rövid időre látogatott el Efézusba a második misszióútja végén, amikor Korintusból Antiókhiát érintve Jeruzsálembe tartott. Korintusban ismerkedett meg Akvilával és Priscillával. Sok közös vonás volt bennük: zsidók voltak, akik elfogadták Jézust, mint Messiást. Sokat utaztak; Pál missziós küldetésben, Akvila és Priscilla pedig üzleti ügyekben. Menekültek voltak – a házaspárt Rómából üldözték el, Pált pedig több városból is elkergették. Mindhárman jól ismerték a sátorkészítés mesterségét.

A szükséghelyzet a Jézus iránti szeretet és az evangélium hirdetésének vágya remek csapattá kovácsolta őket. Krisztusról beszéltek Korintusban, majd elindultak Efézusba (ApCsel 18:19). Pál szokásához híven elment a zsinagógába, és ott a zsidóknak mondta el első prédikációját. Az emberekre nagy hatást gyakoroltak szavai, ezért kérlelték, hogy maradjon tovább náluk. Nem maradhatott, azt azonban megígérte: „ismét megjövök hozzátok, ha Isten akarja" (21. vers). Az apostol minden bizonnyal megérezte, hogy Efézus erős keresztény központtá válhat. Ezért megkérte Akvilát és Priscillát, hogy maradjanak még a városban. E két hűséges gyülekezeti munkás sokat fáradozott az első efézusi hívőkért. Később, Kr. u. 57 körül, amikor Pál az 1korintusi levelet írta Efézusból, Akvila, Priscilla és a házukban öszszejövő csoport üdvözletét is továbbította a korintusi gyülekezetnek (1Kor 16:19). A házaspár az efézusi gyülekezettel együtt nagyszerű példát mutatott a csoportos missziómunkára.

Olvassuk el az Akvilára és Priscillára vonatkozó szövegeket: ApCsel 18:2–3, 18–19; Róm 16:3–4; 1Kor 16:19! Mit tanulhatunk e részekből a keresztény élettel és szolgálattal kapcsolatban?

Akvila és Priscilla nem csak az efézusi gyülekezet számára jelentett áldást, hanem összességében az őskeresztény missziós mozgalomnak is, mivel ők ismertették meg Apollóst a teljes igazsággal (ApCsel 18:26). Munkájuk nyomán az őskeresztény egyház egy kulturált, ékesen szóló és félelmet nem ismerő igehirdetőt nyert Apollós személyében.

Olvassuk el újból Róm 16:3–4 verseit! Hány emberért kockáztatnánk az életünket? Milyen ügyért vállalnánk akár az életveszélyt is? Gondolkozzunk, mielőtt felelünk ezekre a kérdésekre! Milyen következtetést vonhatunk le önmagunkról a válaszunk alapján?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: