SHALOM!

Sokan hallották már a shalom héber szót, ami azt jelenti: béke. A zsidók ma is baráti köszöntésként mondják.

Mire gondolunk, amikor a béke szót halljuk? Milyen szövegkörnyezetben használjuk leggyakrabban? Mi a béke?

_______________________________________________________________

A béke szónak nagyon mély jelentéstartalma van az Ószövetségben, ahol több százszor jelenik meg más-más formában. Magában hordozza a teljesség, a jólét, a belső harmónia és az egészség fogalmát. A szó az élet minden területét felöleli, beleértve a fizikai, szellemi és lelki jólétet, egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

Az egyik első előfordulása a szónak a Bibliában, amikor Jákób Lábán egészségéről (shalom) érdeklődik (lásd: 1Móz 29:6). Az egészségnek fordított szó mindkét esetben: shalom. Jer 29:7-ben Jeremiás arra ösztönzi a zsidókat: imádkozzanak a város jólétéért (shalom), ahol fogságban élnek, mert az Úr feltárta előtte, hogy a város jóléte (shalom) egyben a héber foglyok jólétét (shalom) is jelenti.

Keressük ki a következő szövegeket, ahol a shalom szó különböző alakban fordul elő! Hogyan segíthet megértenünk a szó jelentését egészségünkre és lelki jólétünkre vonatkozóan, ha különböző szövegkörnyezetben olvassuk (1Móz 43:28; Péld 3:2; Jer 33:6; Zsolt 38:4; 119:165; Ésa 48:22)?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

A Biblia Sar-Shalom-nak, a Békesség Fejedelmének nevezi Jézust, ami azért találó megfogalmazás, mert benne és törvénye által találhatunk shalom-ot, vagyis békességet, egészséget, teljességet és jólétet.

Nagy áldás rejlik egészségügyi üzenetünkben! Vajon mindig komolyan vesszük azt a világosságot, amit az egészséggel kapcsolatban nyertünk? Min kell még változtatnunk azért, hogy a „shalom" egyre inkább megvalósuljon az életünkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: