ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÉLNI (1Korinthus 10:31)

Pál apostol kérte a korinthusi hívőket, hogy ne szennyezzék be testük templomát, és kerüljék az erkölcstelenséget. Ekkor az élet minden területére igaz elvet mondott ki: „Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek" (1Kor 10:31). A dicsőségnek fordított görög szó ugyanaz, mint ami 1Kor 6:20-ban is szerepel: „Dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben." Egyértelmű összefüggés látható e két szakasz között. Mivel testünk a Szentlélek temploma, minden, amit teszünk – beleértve azt is, mit eszünk és iszunk – szolgálja Isten dicsőségét!

Hogyan dicsőítheti valaki Istent testében? Mit jelent „az Isten dicsőségére"enni vagy inni? Valóban érdekli Istent, hogyan viselünk gondot testünkről? Ha igen, miért?

Fizikai lények vagyunk, és az Új Földön is azok maradunk (lásd: Jel 21:4, 14). A testünk temploma kifejezés is arra utal, hogy fizikai létünk szent és fontos. Ezért is figyelmeztet Isten: törődjünk magunkkal, úgy éljünk, hogy fizikai állapotunkkal is dicsőítsük Őt. Az élvezetek hajszolása, bármiféle testi bűn, ha megkárosítjuk egészségünket beszennyezi azt, amit Isten alkotott és nekünk adott.

Isten szeret és törődik velünk, természetes tehát, hogy azt kívánja: vigyázzunk magunkra. Sok örömben, de sok szenvedésben is részünk lehet attól függően, hogyan viselünk gondot magunkra.

Mit tudhatunk meg a következő szövegekből arról, hogy törődik-e Isten az egészségünkkel (2Móz 15:26; Jer 30:17; Mk 5:25–34; 3Jn 1:2)?

Olvassuk el Ellen White szavait: „Mivel a természet törvényei egyben Isten törvényei, kötelességünk gondosan tanulmányozni ezeket. Fontos, hogy értsük, e törvények hogyan hatnak testünkre, és alkalmazkodjunk is azokhoz" (Ellen G. White: Testimonies for the Church, 6. köt. 369. old.). Miről van itt szó? Mi a kapcsolat Ellen White szavai és aközött, amit Pál fogalmazott meg 1Kor 10:31-ben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: