HŰSÉGES TIZEDFIZETÉS

Az Úr meghagyta Izrael népének szolgája, Mózes által: „A földnek minden tizede, a föld vetéséből, a fa gyümölcséből az Úré; szentség az az Úrnak" (3Móz 27:30). A „szentség az Úrnak" kifejezést jobban megértjük, ha arra gondolunk, hogy a szent szó értelme: „megszentelt célra elkülönített". A tizedet tehát félre kell tenni az Úrnak, hogy azt Isten művében, Isten céljai érdekében használják fel, nem úgy, mint a többi részt. A tized elkülönített, más, mint a föld többi vetése vagy a fa többi gyümölcse.

Olvassuk el Mal 3:8–10 verseit! Miért nevezi a próféta csalásnak – vagy az új protestáns fordítás szerint becsapásnak –, ha nem fizetünk tizedet? Kinek a tulajdona a tized?

A Bibliában sok helyen találkozhatunk a tizedfizetés különböző szempontjaival. Ábrahám tizedet adott a Magasságos Isten papjának, Melkisédeknek (lásd: 1Móz 14:20), erről az Újtestamentumban is olvashatunk (lásd: Zsid 7:2). Jákób is megértette a tizedfizetés gondolatát (lásd: 1Móz 28:22), és a kivonulás után Isten újból megerősítette a tized rendeletét (lásd: 3Móz 27:30–32; 4Móz 18:24, 26, 28; 5Móz 12:6, 11, 17).

„Mivel Ábrahám minden hívő atyja, a keresztények számára ő a követendő példa a tizedfizetésben. Miként Ábrahám tizedet fizetett Melkisédeknek, a Magasságos Isten papjának, az újtestamentumi hívők tizedet adtak Krisztusnak, a Melkisédek szerinti Főpapjuknak (Zsid 5:9–10; 7:1–22)" (A hetedik napot ünneplő adventisták hitelvei, 290. old.).

Olvassuk el 1Kor 9:11–14 verseit! Pál kifejti: a hívők kötelessége hűségesen fizetni a tizedet az egyház tárházába. Mivel indokolja szavait?

Miért éppen a tizedfizetéssel bizonyíthatjuk, hogy elismerjük: Istentől származik mindenünk, amink csak van? Miért nevezhetjük a tizedfizetést a hit mércéjének?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: