„AZ IGAZSÁGOT KÖVETVÉN SZERETETBEN" (Efézus 4:15)

Amint az előzőekben megállapítottuk, előfordulhat, hogy időnként tanácsolni, figyelmeztetni vagy éppen dorgálni is kell szavainkkal.

Olvassuk el a következő igéket: Mt 16:23; 23:13–39; Jn 14:8–9; Jn 18:19–23! Milyen lehetett Jézus hangneme a fentebb idézett esetekben? Hogyan tükrözhette beszéde a szeretetet és a kegyelmet?

„Maga Krisztus nem hallgatta el az igazság egyetlen szavát sem, de mindig szeretettel beszélt arról. Az emberekkel való érintkezésben a legnagyobb tapintattal, előzékeny, kedves figyelemmel járt el. Sohasem volt durva, sohasem szólt szükségtelenül egyetlen szigorú szót sem, sohasem okozott szükségtelenül fájdalmat érzékeny lelkeknek. Nem bírálta az emberi gyöngeségeket. Félelem nélkül leplezte le a képmutatást, a hitetlenséget, a bűnt, de súlyos feddéseit fátyolos hangon mondta. Sírt Jeruzsálem, a szeretett város fölött, amely visszautasította, nem fogadta el Őt, aki az út, az igazság és az élet. Megtagadták, a Megváltó mégis szánakozva, szelíden szemlélte, és oly mélyen sajnálta őket, hogy a szíve is belefacsarodott. Szemében minden lélek értékes. Miközben mindig isteni méltósággal viselkedett, szeretetteljes tiszteletet tanúsított Isten családjának minden tagja iránt. Mindenkiben elbukott lelket látott, akit meg kell mentenie" (Ellen G. White: Jézus élete, 291–292. oldal).

Olvassuk el Ef 4:15 versét! Mit jelent követni az „igazságot szeretetben"? Az igazság valóban igazság marad akkor is, ha nem szeretettel szóljuk?

Sajnos előfordul, hogy az igazságot mondjuk, de szeretet nélkül. Túl könynyen eshetünk kétféle csapdába. Egyesek hamar a másik szemébe vágják az igazságot, anélkül, hogy szavaik mögött érezni lehetne a szeretetet. Mások hajlamosak a szeretetet érzelgősségnek felfogni, és emiatt képtelenek elmondani az igazságot.

Gyakran nem is azzal van a baj, amit mondunk, hanem azzal, ahogyan mondjuk. Tegyünk egy próbát! Mondjuk el ugyanazt a dolgot szeretettel, majd durván és keményen! Megdöbbenve fogjuk tapasztalni, hogy még ha szavaink ugyanazok maradtak is, jelentésük mennyire más lesz. Nagy tanulság rejlik ebben!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: