A BUKÁS

Az Úr az Édenkertbe helyezte ősszüleinket, ahol minden gyönyörködtette őket, mindent élvezhettek. Sátán azonban fel tudta használni vágyaikat ellenük, ezzel bukásukat okozta.

Olvassuk el 1Móz 3:1–6 verseit! Hogyan csapta be Sátán az asszonyt, és vette rá arra, hogy ne engedelmeskedjen Istennek?

Ádám és Éva még bűntelen állapotában is elfordult Istentől, érzékeiktől vezettetve. Ez óriási figyelmeztetés számunkra! Sátán tudja, hogy érzékeink, vágyaink bár Istentől származnak, mégis felülkerekedhetnek rajtunk. A Biblia által ezért figyelmeztet az Úr arra, hogy uralkodjunk vágyainkon, máskülönben Sátán tönkretehet azok által.

Olvassuk el 1Jn 2:16 versét! Hogyan nyilvánulnak meg az itt leírt elvek a bűnbeesés történetében? Arról szól ez a szakasz, hogy szemünk és testünk rossz, vagy inkább valami másról?

Mindenütt láthatjuk, milyen következménnyel jár, ha az ember hagyja, hogy az Istentől kapott ajándékok átvegyék az uralmat élete felett. Istentől származik a nemi vágy, amit az emberek lealacsonyítanak. Isten adta az anyagi javakat, az emberek pedig kapzsivá, önzővé váltak. Isten ajándéka a zene, és az emberek punk-rockerek lettek. Az Úr adta a tüzet, amit mi gyújtogatásra használunk. Ő adta az eledelt, mi pedig mértéktelenül habzsolunk. Isten adta a beszéd képességét, az ember pedig hazudik, átkozódik. Isten teremtette a szőlőt, az ember iszákossá válik. Ha Isten bármelyik ajándékára gondolunk, elmondhatjuk, hogy a bűn miatt valamilyen módon az ember mindet eltorzította és tönkretette. A következményeket mindenütt láthatjuk.

Próbáljuk elképzelni a világot, ahol az Istentől kapott ajándékaink tökéletes összhangban vannak környezetünkkel! (Ez a mennyország, igaz?) Milyen lenne ez a világ? Milyen dolgokon kellene változtatnunk ahhoz, hogy Isten eredeti szándéka szerint vágyainkat és érzéseinket összhangba hozzuk a teremtett világgal? Hogyan változna meg életünk, ha ezt megtennénk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: