JÉZUSSAL KEZDJÜK NAPJAINKAT (Márk 1:35; Zsoltár 5:1–3)!

Az Úr Jézus Krisztus bemutatta, mennyire fontos a nap kezdetén először Istent keresni. Márk feljegyzi: „Kora reggel pedig, még szürkületkor, fölkelvén, kiméne, és elméne egy puszta helyre és ott imádkozék" (Mk 1:35). „A hajnal gyakran félreeső helyen találta, elmélkedve, az írásokat kutatva vagy imádkozva. E csendes órák után visszatért otthonába, hogy végezze kötelességét, és példát adjon a türelmes munkára" (Ellen G. White: Jézus élete, 66. old.).

Kövessük Urunk példáját! Jól tesszük, ha mindig az Urat követve járunk (lásd: Zsolt 16:8). Az is helyénvaló, ha az imádságra elkülönítünk egy bizonyos időszakot. Dávid imádkozott reggel, délben és este (lásd: Zsolt 55:18). Dániel is így tett (lásd: Dán 6:10).

Olvassuk el a zsoltáros imáját (Zsolt 5:1–3)! Miért olyan fontos a reggel, amikor figyelmünket különleges módon irányíthatjuk az Úrra? Milyen jelentősége van az ébredés idejének az Úrral való közösségünk szempontjából?

A legtöbb keresztény elvben egyetért azzal, hogy fontos az Úrral való közösség, és ez legyen napjaink első feladata. A gyakorlati kivitelezéssel azonban már sokaknak gondja akad. A késő éjszakai tevékenységek vagy a kora reggeli feladatok könnyen kiszorítják az Úrral való közösség idejét. Így az Istennel töltött idő gyakran csak utólagos reakció: felkiáltunk hozzá, amikor a dolgok rosszul mennek. Nem tekintünk előre, és nem keressük az Urat még napi teendőink komoly kihívása előtt. Sokak lelki élete súlyos kárt szenved, mert nem fordítják ezt az igen fontos időszakot imádságra, bibliaolvasásra vagy az Ige feletti elmélkedésre. Mint ahogy a reggeli nélkül hamar elfogy a „fizikai üzemanyag", a reggeli áhítat elmulasztásával hamarosan észreveszed, hogy hiányzik a „lelki üzemanyag", ami erőt adna a kísértésekkel szemben, amelyekkel az ellenség gyakran keresztezi utadat (lásd: 1Pt 5:8).

Milyen dolgok akadályozhatnak a rendszeres reggeli áhítat megtartásában? Miért ne határozhatnánk el most, hogy kihasználjuk ezt az értékes időszakot? Ápoljuk közösségünket az Úrral minden napunk kezdetén!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: