A MENNY LEGNAGYOBB AJÁNDÉKA (Lukács 1:26–38; János 1:1–18)

A vasárnapi tanulmány ráébreszt, hogy ha Isten nem tesz valamit értünk, akkor semmiben sem reménykedhetünk. Jó hír, hogy Isten Jézus Krisztus által közbelépett az érdekünkben. Más világvallások követői is csodálják Jézus Krisztust, mint szent prófétát vagy nagy tanítót, mégis kevesen ismerik fel annak valódi jelentőségét, hogy Isten belépett az emberiség történelmébe.

Milyen üzenetet vitt Gábriel angyal Máriának, Jézus anyjának a gyermekről, aki majd megfogan méhében (Lk 1:26–35)?

Az Újtestamentum írói bátran kijelentik, hogy Jézus Krisztus a Szentlélek természetfeletti beavatkozása által fogant. „A Szentlélek száll tereád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért ami születik is szentnek hivatik, Isten Fiának" (Lk 1:35). Jézus földi anyától született, de csak Istent nevezhette valóban Atyjának. Isten Fia és ember egy személyben.

Figyeljük meg János bizonyságtételét az evangéliumi feljegyzés elején! Milyen fontos üzenetet közvetít Jézus Krisztussal kapcsolatban (Jn 1:1–18)?

Jézus Krisztus nem csupán szent próféta vagy nagy tanító. Ő a testté lett Ige. Ő az, aki hallható hangon közli Isten gondolatait. Öröktől fogva egy az Atyával, az Atya egyszülött Fia, aki testté lett a názáreti Jézus személyében; Immánuel – „Velünk az Isten". Velünk van, nem csak abban az értelemben, hogy ott volt a Sínai-hegynél a földrengésben, villámlásban és a felhőkben, hanem közülünk való, vagyis éppen olyan ember lett, mint mi magunk. Milyen megdöbbentő leereszkedés ez a részéről, aki „kezdetben az Istennél vala"!

Kétségbeejtő helyzetekben drasztikus megoldásra van szükség. Isten csak azzal menthetett meg a bűntől, hogy saját maga emberként a földre jött, és meghalt értünk. Mit árul el a bűn komolyságáról ez az áldozat? Felismerve ezt, jobban bízunk-e abban, hogy Isten, aki képes volt ilyen mélyre hajolni értünk, meg tud szabadítani minden bajból, bármilyen súlyos is a helyzetünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: