FELTÁMADOTT! (Márk 16:1–11)

Kik hallották meg először Jézus feltámadásának a hírét? Milyen hatással volt rájuk az üres sír (Mk 16:1–8)?

Jézus idejében az asszonyoknak alárendelt szerepük volt a társadalomban, Isten előtt azonban soha. Márk két asszonyt választott ki, akik először Galileában, majd Jeruzsálemben szolgáltak Jézusnak. Ott álltak a keresztnél, amikor meghalt, nem szégyellték elmondani, hogy az Ő követői (Mk 15:40–41). Közülük néhányan illatos keneteket vittek, hogy megkenjék Jézus testét. Ezért mentek vasárnap kora reggel a sírhoz.

Számos teológus szerint a beszámolók hitelességét bizonyítja az is, hogy asszonyok látták meg először Jézust. Ha a tanítványok találták volna ki ezt a történetet, akkor úgy rendezhették volna, hogy Palesztina nagy hatalmú vallási vagy politikai vezetői vegyék észre először az üres sírt és nem a társadalom szemében jelentéktelen asszonyok. Nem kelthettek volna úgy nagyobb feltűnést?

Figyeljük meg, éppen úgy meglepte az asszonyokat Jézus feltámadásának a híre, mint ahogy Márk evangéliumának leírásában minden más tette meglepetést okozott. Az emberek ámuldoztak csodáin és tanításain. Ekkor pedig megtörtént az addigiakat megkoronázó csoda, amellyel Jézus legjobban bizonyította szavai hitelességét. Az asszonyok még nem teljesen értették a helyzetet, de az üres sír látványától megdöbbentek.

Kinek jelent meg először a feltámadt Úr? Mivel támasztja alá ez az eset is a Jézusról szóló beszámolók hitelességét (Mk 16:9–11; Jn 20:1–18)?

Jézus feltámadásáról asszonyok értesültek először, és szintén egy asszonynak jelent meg elsőként az Úr. Gondoljunk csak arra, ki volt az az asszony! Sok bűne volt, de Jézus megbocsátott neki, ezért szerette annyira a Mestert. Nem meglepő tehát, hogy azon a vasárnap reggelen Mária Magdaléna érkezett elsőként a sírhoz. Jézus neki jelent meg először, Isten bukott gyermekének, aki új lappal kezdhette életét.

Bizonyos mértékig mindannyiunkra hat ilyen vagy olyan társadalmi előítélet. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy melyik mérgezi a mi lelkünket? Mit gondolhat Isten az előítéletekről? Vizsgáljuk meg ezt a kérdést a mai témánk alapján, abból kiindulva, hogy lenézett asszonyok értesültek először a Megváltó feltámadásáról! Mit tehetünk, hogy Isten kegyelmével meg tudjunk tisztulni ettől a bűntől, ami szentségtelen és keresztényhez nem illő?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: