„ABBA!" (Márk 14:32–42)

A Gecsemáné kertje Jézus egyik kedves pihenőhelye volt. Gyakran vonult vissza oda, hogy megpihenjen, és nyugalma legyen a tömegtől. Azon az éjjelen csak gyötrődött ott, ahol máskor békességet lelt.

Gondoljuk végig, mi történt a Gecsemáné kertjében! Olvassuk el többször az evangéliumok beszámolóit (Mt 26:36–56; Mk 14:32–42; Lk 22:40–53; és Jn 18:1–12)! Amikor Krisztus könyörgött az Atyához, az Abba szót használta, ami meghitt kapcsolatra, bensőséges viszonyra utalt. Leírhatatlan szenvedése idején is rendületlenül bízott Atyja szeretetében, még akkor is, amikor úgy érezte, hogy Atyjától elszakadt, ezért is nevezte így. Nagyszerű pálda ez a végső kétségbeesés órájában is rendíthetetlen hitre.

Ellen White leírja, mivel kellett szembenéznie Krisztusnak a kereszten: „Jézus helyzete most egészen más volt, különbözött azoktól a helyzetektől, amelyekbe eddig belekerült… Eddig közbenjáróként tevékenykedett másokért; most ő vágyott arra, hogy legyen valaki, aki közbenjár érette.

Mikor Krisztus úgy érezte, hogy megszakadt, összetört az Atyával való egysége, félt, hogy emberi természetében nem lesz képes elviselni a sötétség hatalmasságaival szemben Reá váró nagy küzdelmet… Krisztus, mikor maga előtt látta az összeütközés összes lehetséges következményeit, akkor a lelke megtelt rettegéssel, mert tudta, hogy esetleges veresége az Istentől való elválasztását jelentené számára. Sátán azt sugallta az Úrnak, hogyha vállalja a kezességet a bűnös világért, akkor örökre elszakad Istentől; ezáltal azonosulna a Sátán királyságával, és soha többé nem lehetne közösségben Istennel" (Jézus élete, 592. old.). Még ebben a helyzetben is fel tudott kiáltani: „Abba!"

Pál kifejti, hogy mi, Krisztus tanítványai, akiket Isten befogadott a családjába, szintén ilyen bizalommal és szeretettel fordulhatunk mennyei Atyánkhoz, és mi is mondhatjuk: Abba! Olvassuk el Róm 8:15; és Gal 4:6 verseit (ne feledjük úgy olvasni, hogy gondolunk a környező versekre is)! Miről szól ez a két idézett szakasz? Miért szólíthatjuk mi is Istent úgy, hogy „Abba"?

Mit felelnél, ha valaki azt kérdezné tőled, hogyan kerülhet olyan meghitt kapcsolatba Istennel, mint amilyenről az előbbi szakaszban olvastunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: