AZ UTOLSÓ VACSORA (Márk 14:12–26)

A keresztények már az első időktől fogva megemlékeztek az utolsó vacsoráról. Kb. 20 évvel később Jézus korinthusi követői összegyűltek, talán egy háznál, hogy megünnepeljék az úrvacsorát (1Kor 11:17–22). Pál levelet írt nekik, hogy figyelmeztesse őket az életükbe beszivárgott bűnökre. Ma szinte minden keresztény egyház ünnepli az úrvacsorát, értelmezésében és jelentőségében azonban igen nagy különbségeket találunk.

Olvassuk el Mk 14:24–25 verseit! Mit mond itt Jézus? Milyen utalást találunk szavaiban a második adventre vonatkozóan? Miért beszélt ekkor halálával összefüggésben a második eljöveteléről is?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Figyeljük meg, mit mond itt Jézus nem csak a tanítványainak, de nekünk is! Szavai elárulják, milyen szeretettel, ragaszkodással gondol azokra, akik ott lesznek vele Isten országában. Nem iszik addig a szőlőtőnek a terméséből, amíg el nem jön Isten országa (lásd: Lk 22:18), vagyis amíg ott nem lesznek vele azok, akiket saját vérén váltott meg. „Mondom pedig néktek, hogy: Mostantól fogva nem iszom a szőlőtőkének ebből a terméséből mind ama napig, amikor újan iszom azt veletek az én Atyámnak országában" (Mt 26:29). Ő sem iszik a szőlőtőke gyümölcséből, amíg mi nem vagyunk vele. Gondoljunk csak bele, ki szól itt hozzánk (Jn 1:1–3; Kol 1:16–17; Zsid 1:2)! Ennyire fontosnak tart minket! Ennyire szeret Istenünk!

Figyeljük meg, mennyire fontos Krisztus kiontott vére! Ez által lehetünk majd ott Isten országában és ihatjuk a szőlőtőkének termését, vérének szimbólumát az Úrral együtt. Téves az a tanítás, amely nem hangsúlyozza ki Krisztus vérének központi szerepét a megváltási tervben.

Krisztus kijelentette, nem iszik a szőlőtő terméséből addig, amíg nem leszünk vele együtt a mennyben. Gondolkozzunk ezen! Milyen vigaszt, reményt és bizonyosságot találunk ebben a gondolatban? Isten jellemének ez a csodálatos megnyilatkozása hogyan segíthet a csüggesztő helyzetekben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: