Utolsó napok a templomban

„Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat" (Mk 12:30).

KÜZDELEM. Az e heti leckében szereplő események Jézus földi életének utolsó keddjén történtek. A heves küzdelem órái voltak azok, amikor a vallási vezetők többször egymás után megkísérelték a nyilvánosság előtt zavarba hozni Jézust, rá akarták venni, hogy olyasmit mondjon, amit majd felhasználhatnak ellene a római hatóságok előtt. Az egyébként egymással harcban álló különböző csoportok, a farizeusok, a szadduceusok és Heródes hívei ekkor mind összefogtak Jézus ellen.

Jézus egyedül állt ellenségeivel szemben a harcban. Senki sem sietett a védelmére, de nem is volt szüksége senkire, hiszen a kérdésekben rejlő minden csapdát páratlan éleslátással és erővel leplezte le. Támadói erre szólni sem tudtak, zavarba jöttek. Majd Jézus mondott olyan példázatokat, tett fel kérdéseket, amelyek leleplezték képmutatásukat.

E hosszú, próbákkal teli nap után még egyszer körbenézett a Mester, mielőtt elhagyta a templomot. Nem tért vissza többé e földi épületbe.

A HÉT FŐBB KÉRDÉSEI: Hogyan válaszolt Krisztus azoknak, akik nem akarták elfogadni tekintélyét? Milyen üzenetet rejtett Jézus a gonosz szőlőművesek példázatába? Hogyan fogadta a hízelgést? Mit tekintett Jézus az igaz vallás és a hit lényegének?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: