A MEGÁTKOZOTT FÜGEFA (Mk 11:12–14, 20–26; lásd még: Mt 21:18–22; Lk 13:6–9)

Olvassuk el a történetről szóló beszámolókat! Az életadó megátkoz egy fát, ami azt követően kiszárad és elpusztul. Nem idegen ez a tett Jézus jellemétől? Mit üzent, mire figyelmeztetett Jézus ezzel az esettel?

Jézus megéhezett, de a távolban észrevett egy lombos fügefát. Közelebb érve csalódottan állapította meg, hogy egyetlen gyümölcs sincs rajta, ezért megátkozta a fát. A fa azonnal kiszáradt és elpusztult. Az evangéliumok írói nem jöttek zavarba Jézusnak ettől a furcsa tettétől, és nem is akarták eltitkolni. A Szentlélek inkább arra indította őket, hogy írják meg ezt a történetet, ami fontos tanítást rejt Jézus követői számára egészen az idők végéig.

Rendkívül fontos minden szó és tett, amelyre Jézus életének utolsó hetében került sor. Eddig felelevenítettük Jézus látványos bevonulását Jeruzsálembe, és azt, hogy milyen nagy feltűnést keltett a templom megtisztításával. Az az esemény azonban, amivel ma foglalkozunk nem a nyilvánosságnak szólt, inkább csak a tanítványait akarta tanítani vele. Talán hétfő reggel lehetett, amikor Jézus megátkozta a fügefát. Az azt megelőző este azonban történt még egy nagyon fontos eset. Márk nem említi ugyan, de Lukács feljegyzi, hogy Jézus sírt, amint a szeretett várost nézte, majd megjövendölte, hogyan fogják Jeruzsálemet körbevenni az idegen seregek, és hogyan rombolják le (Lk 19:41–44). Másnap reggel pedig Jézus megátkozta a fügefát. Szembeötlő a két eset kapcsolata.

Figyeljük meg, mit felelt Jézus (Mk 11:22–26), amikor Péter az elszáradt fáról beszélt (21. vers)! Arra felelt Jézus, amiről Péter beszélt?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

„Legyen hitetek Istenben" – mondta Jézus, azaz bízzatok az Úrban, imádkozzatok, nyugodjatok meg abban, hogy jó az Isten, és bocsássátok meg mások bűneit! Jézus a távolba irányítja követői tekintetét – távol a földi, bukott dolgoktól – az igazság nagyszerű elvei felé. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen földi dolgokhoz és elvekhez ragaszkodunk, amelyek végül kiszáradnak és elpusztulnak, mint a megátkozott fügefa? Mit mondott Jézus, ami segítségünkre lehet a változásban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: