A VAK BARTIMEUS (Márk 10:46–52)

Jézus Jeruzsálem felé tartott. Jerikó városán kellett utoljára áthaladnia, mielőtt a szeretett városba érkezett volna. Bizonyára arra gondolt, ami a következő napokban vár majd rá. Földi életének utolsó hetébe lépett, elérkezett munkája csúcspontjához, az eseményhez, amely örökre megpecsételi a világ sorsát és a gonosszal folytatott hosszú küzdelem végkimenetelét. Miközben ennyi minden foglalkoztatta, talált időt arra is, hogy egy vak kolduson segítsen.

Olvassuk el, hogyan találkozott Jézus és a vak Bartimeus (Mk 10:46–52)! Figyeljük meg, mi történt a gyógyítás után! Hogyan példázza ez az eset, hogy mit kellene tennie mindenkinek, aki érezte már Krisztus megmentő hatalmát életében?

A Biblia sok helyen úgy beszél azokról, akik nem ismerik az Urat, mint akik sötétségben járnak (Jn 8:12; ApCsel 26:18; Ef 5:8; Kol 1:13; 1Thess 5:5; 1Pt 2:9; 1Jn 1:6; 2:11). A sötétség természetesen a világosság teljes hiányát jelenti. Aki sötétségben jár megbotlik, tapogatózik, elesik, és ha halad is valamennyit előre, nem tudja igazán, merre tart.

Ha elfogadjuk Jézust, aki maga a Világosság, mindez megváltozik. „És ez az az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és sötétségben járunk; hazudunk és nem az igazságot cselekesszük. Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" (1Jn 1:5–7).

A sötétség és a világosság képe hasonlat, amely valami másra utal. A sötétség a lelki tudatlanságot jelenti: a bűnt, a gyűlöletet, az előítéletet, az irigységet, a kapzsiságot, a mohóságot. Aki sötétségben jár, Isten megmentő ismerete nélkül él; nem tudja, ki is Isten valójában, és nem ismeri szeretetét. A valóságban is a világosság a sötétség ellentéte, éppen úgy igaz ez lelki értelemben is.

Akár elismerjük, akár nem, az ember sötétségben él, amíg el nem fogadja Krisztus ajándékát, a megváltást. Amikor Krisztushoz jövünk, a világosságba lépünk. Beszéljünk arról, hogy milyen új dolgokat vettünk észre a világosságba lépve! Hogyan változott meg életünk azóta? Mi lenne velünk, ha a sötétségben maradtunk volna?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: