A LEGFONTOSABB KÉRDÉS (Márk 8:22–30)

Miért mondhatjuk, hogy az a legfontosabb kérdés, amit Jézus a tanítványainak tett fel: „Ti pedig kinek mondotok engem?" Miért nem jó az a válasz, hogy 1) Jézus nagyszerű ember volt; 2) Jézus csodálatos tanító volt; 3) Jézus a világ legnagyobb embere volt (lásd: Mt 18:20; 26:64; és Jn 8:58; 10:30; 11:25–26; 14:6)?

A következőkben figyeljük meg, hogyan fejti ki C. S. Lewis ezeket a kérdéseket. „Szeretnék mindenkit óva inteni attól, hogy olyan butaságot gondoljon, mint amit az emberek általában Jézusról mondanak, pl.: »Kész vagyok elfogadni, hogy Jézus kiemelkedő erkölcsi tanító volt, de azt már nem, hogy Isten volna.« Ilyesmit nem szabad mondanunk. Ha Jézus közönséges ember lett volna, és mégis olyasmit állít önmagáról, mint amit Ő mondott, akkor nem lehetne nagyszerű erkölcsi tanító. Vagy háborodott elméjű, hasonló ahhoz, aki záptojásnak mondja magát, vagy pedig maga a pokol ördöge. Választhatunk. Jézus vagy az volt, akinek mondta magát – az Isten Fia, vagy pedig őrült, esetleg még annál is rosszabb. Egyik választási lehetőségünk, hogy őrültnek tekintjük, leköphetjük és megölhetjük, mint gonosz lelket; vagy választhatjuk azt is, hogy leborulunk lábához, és azt mondjuk neki: Én Uram és én Istenem! De ne hozakodjunk elő azzal a leereszkedő bárgyúsággal, hogy Jézus pusztán nagyszerű ember, kiváló tanító lett volna, mert nem hagyta meg ezt az esélyt" (C. S. Lewis: Mere Christianity [New York: Simon&Shuster, Inc., 1996.], 56. old.).

Az eredeti szövegben a 29. versben a hangsúly a ti szón van: „De ti? Ti kinek mondotok engem?" Jézus úgy tette fel a kérdést, hogy a tanítványokat személyes válaszadásra késztesse. Ma is mindenkire ugyanilyen kényszerítő erővel hat a kérdés, mindannyiunkat arra hív, hogy nézzünk szembe magunkkal, és adjunk őszinte választ. Mindenkinek az örök sorsa függ ettől a választól, mert ha Péterrel elismerjük, hogy Jézus a Messiás, akkor az életünk nem maradhat változatlan.

Ma az emberek igen fontosnak tartják a vallási toleranciát. Sokan elismerik Jézust, és talán még isteni természetét is elfogadják, de arra hivatkoznak, hogy egyik vallás sem különb a másiknál. Felháborodnak, ha valaki kitart amellett, hogy Jézus az üdvösség egyetlen útja. Hogyan segíthetünk az embereknek abban, hogy jó választ adhassanak a sorsdöntő kérdésre: „Te kinek mondasz engem?"


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: