JÉZUS MEGVENDÉGEL NÉGYEZER EMBERT (Márk 8:1–22)

Jézus korábban már megvendégelt 5000 embert Galileában. Most hasonló csodát tett a dekápoliszi régióban, a Galileai-tengertől keletre. Figyeljük meg, mit szólnak a tanítványok ehhez! Néhány hónappal azelőtt már látták, amikor Jézus enni adott az ötezres tömegnek, ennek ellenére nem tudják elképzelni, hogy képes lesz megoldani a problémát.

„A tanítványok újra elárulták hitetlenségüket. Bethsaidában látták, hogy a kevés, amijük volt, Krisztus áldásával elegendőnek bizonyult a sokaság megelégítésére, most mégsem hozták elő bizalommal mindenüket, hogy Ő erejével majd megszaporítsa az éhező tömeg számára. Ráadásul a Bethsaidánál jóllakatott emberek zsidók voltak, ezek pedig különféle pogányok. A zsidó előítélet még mindig erősen munkálkodott a tanítványok szívében" (Jézus élete, 340–341. old.).

A tanítványok nem azért csodálkoztak és lepődtek meg, mert Jézus képes megszaporítani a kenyeret, inkább azért, mert a pogányokért tette meg ezt a csodát. Milyen tanulságot vonhatunk le a tanítványok magatartásából (gondoljunk a tegnapi tanulmányra is), hogyan rombolhatják le az előítéletek az evangélium hatását életünkben?

A kereszténység történelmének egyik legnagyobb szégyene a faji előítélettel teljes vakbuzgóság, ami azoknak a szívében is gyökeret ver, akik Uruknak és Mesterüknek tartják Jézust. Félelmetesen bizonyítja az előítélet gonosz voltát, hogy még a gyülekezetbe, templomba járó emberek lelkében is megerősödhet a rasszizmus, a törzsi előítélet, a vad nacionalizmus és a vakbuzgóság. Még ennél is rosszabb, hogy sokan éppen a Bibliával akarják igazolni tetteiket, ami a kereszténység hitelét rontja. A történelem szörnyű fintora: az emberek éppen arra a könyvre hivatkozva hangoztatják előítéleteiket, amelyet Isten azért adott, hogy az előítéletek ellen felvegye a harcot.

Foglaljuk össze, hogy mi a Biblia alapvető üzenete a vakbuzgósággal és az előítélettel kapcsolatban. Gondolkozzunk azon, hogy mi magunk és a gyülekezetünk mennyire él a Biblia elveivel összhangban ezen a téren? Mi az, amin változtatni kellene (1Móz 18:18; Ésa 56:7; Mk 11:17; Lk 6:27; ApCsel 10:28; 17:26; 2Kor 5:19; Kol 3:11; 1Jn 2:2; Jel 14:6)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: