ISTEN ORSZÁGA OLYAN, MINT AZ ELVETETT MAG (Márk 4:21–34)

Két rövid, de igen sokatmondó példázatában Jézus egy maghoz hasonlítja Isten országát. Éles ellentétben áll ez azokkal a birodalmakkal, amelyeket büszke, törekvő emberek akartak megalapozni. A nyers erő jelképeiként fegyvereket, győztes hadseregeket, lovakat és szekereket választottak; vagy manapság inkább tankokat, rakétákat, harci repülőgépeket. „Csak annak van igazi ereje, ami a puska csövén jön ki!" – állította egy politikus. Amikor Isten Fia eljött a földre, hogy bejelentse Isten országa közeledtét, egy maghoz hasonlította azt. Mit jelent ez?

A magnak milyen tulajdonságait említik a példázatok? – Az elvetett mag példázata (Mk 4:26–29). A mustármag példázata (Mk 4:30–32).

Egy-egy picike magból keltek ki az ég felé terjeszkedő hatalmas fák, a tölgy és a vörösfenyő is, amelyek tövében olyan kicsinek érezzük magunkat.

Nagy Károly, a római császár senki előtt nem hajolt meg. A hagyomány szerint, amikor a pápa a fejére akarta tenni a koronát, kikapta a kezéből, és saját maga tette a fejére. Ez az erős, rettegett uralkodó is megöregedett végül. Halála közeledtével megparancsolta, mit tegyenek földi maradványaival: öltöztessék királyi ruhába, koronáját tegyék a fejére, a jogart a kezébe, és úgy ültessék a trónra. Majd sírját pecsételjék le jó erősen, hogy senki fel ne törhesse. Így akart még holta után is zavartalanul uralkodni.

A szolgák engedelmesen követték az utasításokat, majd lezárták a sírt. Teltek-múltak az évek, a szél fújta, az eső öntözte Nagy Károly sírját. A szél egy pici magot sodort arra, ami megakadt egy résben. Esett az eső, és a mag idővel kikelt. Lehetett ott egy kevéske föld, ami elég volt ahhoz, hogy gyökeret eresszen. Gyökerei tovább növelték a repedést, a szél még több földet hordott oda, és a növény egyre nagyobb és nagyobb lett. Egy nap aztán a sír szétrepedt, és láthatóvá vált a poros trónon az összeroskadt csontváz, a szétfoszlott ruha, a földre esett korona, meg a porban fekvő jogar. A hatalmas Nagy Károly akaratával egy parányi mag ereje dacolt.

Mit tehetünk azért, hogy tekintetünket Isten örökkévaló országára összpontosítsuk és ne a mulandó földi dolgokra, amelyek porrá, semmivé lesznek? Hogyan segítenek ebben a következő igék (Mt 6:19; 2Kor 4:18; Fil 4:8)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: