A MAGVETŐ PÉLDÁZATA (Márk 4:1–20)

Ebben a részben Márk leírja Jézus tanításait, ami nem fordul sokszor elő az evangéliumában. Általában úgy mutatja be Jézust, mint a tettek emberét, és nem áll meg tanításait részletezni.

A példázatok igen közismertek még a nem hívők körében is, mivel témáit az Úr a mindennapi életből merítette. Egyszerű szavakkal közérthető gondolatokat közvetít, és mélységes igazságokat tanít ezekkel. Jézus, minden bölcsesség forrása, sosem próbálta tudásával lenyűgözni az embereket, vagy intellektuális bűvészmutatványokkal elkápráztatni őket. Ehelyett közvetlenül mondta el az igazságot, a mindennapi életből vett lebilincselő, ám egyszerű történetek által. A többi evangélium írója Jézusnak sokkal több példázatát közli, amelyeknek gyakran meglepő csattanója van: az elsőkből lesznek utolsók, az utolsókból elsők. A Márk evangéliumában található példázatokra azonban nem jellemző ez a sajátosság.

Tanulmányozzuk Jézusnak a magvetőről szóló példázatát és a magyarázatot is, amit a tanítványoknak adott (Mk 4:3–20)! Ez a példázat tényleg a magvetőről és a különböző talajtípusokról szól? Mi a valódi mondanivalója?

Kiket jelképeznek az alábbiak?

Emberek az út mentén: _______________________________________

Emberek a köves helyeken: ___________________________________

Emberek a tövisek között: ____________________________________

Emberek a jó talajban: _______________________________________

Figyeljük meg, hogy a magvető és a mag minden esetben ugyanaz. Isten minden embert hív, hogy fogadják el a felkínált üdvösséget, és legyenek országa polgárai, de senkit sem kényszerít. Mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy visszautasítsa Őt és a felajánlott kegyelmet.

A példázatból az is kitűnik, hogy Jézus követése sokkal többet jelent egyszerű döntésnél. Szívesen felidézzük azt a napot, amikor megváltást nyertünk, azaz elfogadtuk Jézust. A keresztényi élet azonban nem válik teljessé egyetlen nap alatt. Világunkban a hívők életének döntő része nem más, mint csata és menetelés. Isten arra szólít, hogy növekedjünk a kegyelemben és Isten ismeretében. Jézus azt magyarázta ebben a példában, hogy egyesek jól indulnak, de nem mennek végig az úton – a mag kikel, mégsem terem gyümölcsöt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: