Április 8.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Lukács evangéliumában szerepel minden történet, amit a héten tanultunk, és Máté is leír néhányat ezek közül. Hasonlítsuk össze beszámolójukat a Márk által leírtakkal (Mt 8:14–17; Lk 4:31–44; 5:12–38)! Olvassuk el, mit ír Ellen G. White: Jézus élete című könyvében! Olvassuk el Kapernaumbanm (201–209. old.), Megtisztíthatsz engem (21–219. old.) és Lévi-Máté (220–228. old.) című fejezeteket.

MEGBESZÉLENDŐ KÉRDÉSEK:

1. Vajon a csodák bizonyítják leginkább egy vallás vagy vallási vezető igaz voltát? Milyen szerepe lesz a csodáknak a világ történelmének záró eseményeiben? Miért fontos óvatosnak lenni a csodákkal kapcsolatban?

2. Érdemes részletesebben beszélni róla az osztályban, hogy miért veszélyes az emberi hagyományokat vallási kötelezettséggé tenni.

3. A társadalom alsóbb rétegeihez tartozó emberekről szóltak a történetek, amelyekkel ezen a héten foglalkoztunk: az ördöngős, Péter anyósa (a nőket ugyanis alsóbbrendűnek tekintették a férfiaknál), a leprás, a gutaütött, Lévi Máté. Az első négy történetben fizikai, az utolsóban lelki gyógyulásról olvasunk. Szomorú, hogy a vallási tanítók, akik önmagukat igaznak tartották, mint akinek nincs szüksége orvosra, nem részesültek Jézus gyógyításában. Könnyű elítélni a farizeusokat, de vajon viselkedésünk nem arról árulkodik-e, hogy ugyanabban a lelki betegségben szenvedünk, mint Izrael vezetői?

ÖSSZEFOGLALÁS: E heti tanulmányunk nagyszerű képet fest Jézusról, az Isten Fiáról. Az azonnal és a mindjárt kifejezések gyakori használatával Márk a Megváltó határozott munkájáról ad pergő beszámolót. Jézus az Isten Fia reményt és szabadulást hozott az embereknek, noha a társadalom elvetette; ördögöket űzött ki, és meggyógyította az embereket testi-lelki bajukból egyaránt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: