PÉTER ANYÓSA (Márk 1:29–39)

Hogyan mutatja Jézus személyes érdeklődését és törődését az, hogy meggyógyította Péter anyósát (Mk 1:29–34)?

_______________________________________________________________

A Biblia így írja le a történetet: „A Simon napa pedig hideglelésben fekszik vala, és azonnal szólának néki felőle. És ő odamenvén, fölemelé azt, annak kezét fogván; és elhagyá azt a hideglelés azonnal, és szolgál vala nékik". Amint Jézus tudomást szerzett az asszony betegségéről, tüstént odament a betegágyhoz. Nem halasztotta a látogatást a szombati ebéd utáni órákra, nem szánt időt arra sem, hogy a tanítványainak utasításokat adjon. Első volt a beteg. Amikor már az ágyánál állt, akkor sem egyszerűen szavával gyógyította meg, hanem megfogta a kezét, és felsegítette. Gyengéden, gondosan gyógyított. A lázzal vívott küzdelem után az ember általában gyenge és erőtlen, de nem így volt ez Péter anyósa esetében, aki azonnal felkelt, és kiszolgálta a vendégeket.

Jézus azt adta Péter anyósának, amit másként nem kaphatott volna meg, az asszony pedig sietve kifejezte háláját. Milyen következtetést vonhatunk le ebből a keresztényi élettel kapcsolatban (lásd: Mt 10:8; Jn 15:12; 1Jn 5:2–3)?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Gondoljunk egy esetre, amikor valaki nagy örömet szerzett nekünk! Mit teszünk általában ilyenkor, és miért? Hogyan tükrözik hálából fakadó tetteink és szavaink keresztényi életünk lényegét?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Nagy tömeg vette körül Jézust e csodatételek után. „Mindenki téged keres!" – mondták a tanítványok. De valóban Őt keresték? Ha végigolvassuk Jézus történetét, láthatjuk, hogy a tömegből sokan ott voltak azok között is, akik később elfordultak tőle. Jézust keresni tehát önmagában nem mindig elég. Másra is szükség van. Mit tanulhatunk abból, amit Péter anyósa tett? Mennyiben vonatkozik ez a példa a lelki életünkre? Lásd még: Jak 2:22 versét.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: