AZ ÖRDÖNGŐS ESETE (Márk 1:21–28)

Jézus olyan korban jött el, amikor a gonosz erők teret hódítottak, és szoros béklyóban tartották az embereket. Ellen White szemléletes képet fest erről az időről: „A bűn csaló hatalma tetőpontra hágott. Munkába állt minden eszköz, amely csak rombolhatta az emberi lelket. Amikor Isten Fia letekintett a földre, szenvedést és nyomorúságot látott. Szánakozva látta, hogyan lett az ember Sátán kegyetlenségének áldozatává… Démoni jelleg vésődött rá az emberek arcára, az őket fogva tartó gonosz légiók tükörképe fejeződött ki rajtuk" (Jézus élete, 27. old.).

Mit tett először Jézus Mk 1:21–28 versei szerint, aminek kapcsán az emberek jobban felfigyeltek rá? Miért nem volt mindez mégsem elegendő valódi kilétének bizonyítására?

Jézus az emberiség nagy Szabadítójaként jött el. Nem azért, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon; nem azért, hogy felmagasztalják, hanem hogy Ő hozzon reményt és gyógyulást. Ez a magyarázata annak, hogy állandóan szembekerült a gonosz erőkkel, amelyek keményen harcoltak azért, hogy rabságukban tartsák az uralmuk alatt álló embereket. A démonok erősek voltak, de Jézus még erősebb!

Olvassuk el figyelmesen az ördöngős ember történetét, akivel Jézus a kapernaumi zsinagógában találkozott (Mk 1:21–28)! Hogyan bizonyítja ez a csoda Jézus kilétét?

Sokan elutasítják Jézust azok közül, akiknek megmentéséért jött, azért, mert hatalma cáfolhatatlan bizonyítékai ellenére sem akarják elismerni, ki is Ő valójában. Ezzel ellentétben a gonosz lelkek felismerték, és meghajoltak tekintélye előtt. Micsoda irónia!

C. S. Lewis beszámol róla, hogy amikor még ateista volt, beszélgetett valakivel, aki szintén nem hitt Istenben. Számos történelmi tény támasztja alá a Krisztus életéről és haláláról szóló evangéliumi beszámolókat, mondta ez az ember, majd könnyed modorában tovább folytatta érvelését, miközben nyilvánvaló volt, hogy egyáltalán nem törődik saját szavainak roppant nagy jelentőségével. Érvelése azonban mély hatást gyakorolt Lewisra, aki végül keresztény lett. Mégis mi köze ennek a kis történetnek mai tanulmányunkhoz? Milyen szempontból fenyegethet annak veszélye, hogy Lewis ateista barátjához hasonlóan – annak ellenére, hogy keresztények vagyunk – figyelmen kívül hagyjuk Isten hatalmának és munkájának ismert bizonyítékait?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 2. negyedév

Jézus – Márk szemével

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: