Rövid történeti áttekintés

A hetednapi adventisták szombatiskolája általában megegyezik más egyházak vasárnapi iskolájával. Különbséget jelent azonban, hogy résztvevőit nem csupán a gyermekek, hanem bármely korosztály alkothatja. Legfontosabb célja, hogy Krisztus tanítványaivá nevelje hallgatóit. Négy alapvető szándéka a hit, a közösségi élet fejlesztése, más emberi csoportok elérése és a világmisszió.

A szombatiskolai munka kezdetei 1852-re nyúlnak vissza, amikor James White megírta az első szombatiskolai leckéket a gyermekek és a fiatalok számára az Ifjúsági Segítő című lapban. Az első rendszeres csoportot 1853-ban szervezte meg White a New York államban lévő Rochesterben. A felnőttek számára 1863-ban, a fiatalok részére pedig 1869-ben publikálták az első szombatiskolai tanulmányt. Az utóbbi esztendőben a szombatiskola intézményének kiépítését is megkezdték. Kinevezték az első szombatiskolai tisztségviselőket, és rendszeres jelentést készítettek a résztvevők számáról. Megszülettek az első segédanyagok a tanítók és a tisztviselők részére. Az első szombatiskolai egyesületet 1877-ben szervezték meg Kaliforniában, majd a következő évben létrejött a szombatiskolai egyesületeket összefogó intézmény 5851 taggal és 177 szombatiskolával.

A következő évtizedekben a különböző gyermekkorcsoportok számára készítettek speciális tanulmányokat. Szombatiskolai énekeskönyvet is publikáltak. Az adományokat pedig fokozatosan világmissziós célokra használták fel. Az egyházszervezeti változásokkal párhuzamosan világszervezeti szinten 1901-től a Generál Konferencia Szombatiskolai Osztálya koordinálta a munkát, ezért a szombatiskolai egyesületeket feloszlatták.

Az 1910-es években vezették be a 13. szombatiskola rendszerét, amelynek eredményeként az összegyűjtött adományokat speciális világmissziós cél(ok)ra használták fel. A szombatiskolai munka több évtizedes továbbfejlődésének eredményeként 1992-ben 2004 országban működött 687 különböző nyelven, 71893 szombatiskolában 8 786 693 taggal. Világmissziós célokra 43,565 millió dollárt adományoztak résztvevői. A felnőttek számára készült tanulmányokon kívül hét más korcsoport (0-3, 4-6, 7-9, 10-12, 12-14, 15-18, 19-30 évesek) számára állítottak elő tananyagot és szerveztek csoportokat.

Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: