Új szövetség

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 56:6-7; Jeremiás 31:31-34;

Hóseás 2:18-20; Máté 5:17-28; 27:51; Zsidók 8:7-8; 10:4

„Íme, eljönnek majd a napok – ezt mondja az ÚR –, és új szövetséget kötök Izráel és Júda házával” (Jer 31:31, ÚRK).

Évekkel ezelőtt egy magazinban megjelent egy karikatúra. Egy üzletvezető vezetők csoportja előtt állt, mosószerrel a kezében. Büszkén mutatott rá a dobozon lévő, nagy, piros betűs ÚJ feliratra, amiből természetesen lehetne arra következtetni, hogy új a termék. „Az ÚJ felirat az, ami új a dobozon!” – mondta a férfi. Vagyis egyszerűen csak annyi változott, annyi volt új, hogy rákerült a dobozra az ÚJ szó, különben minden más változatlan maradt.

Bizonyos értelemben az új szövetség is hasonlónak mondható. Az alapja, a reménység, amit találunk benne, az alapvető feltételei megegyeznek a régi szövetségével, ami mindig is Isten kegyelmi szövetsége volt és az emberi gyengeségeken, vereségeken túlmutató szeretetre épült.

HETI ÁTTEKINTÉS: Milyen párhuzamokat találunk a régi és az új szövetség között? Mi a törvény szerepe a szövetségben? Kik között köttetett a szövetség? Mit ért A zsidókhoz írt levél azon, hogy „jobb szövetség” (Zsid 8:6)? Mi a kapcsolat a szövetség és a mennyei szentély között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: