AZ ÚJRAFELFEDEZÉS IDEJE

Amikor az Úr arra szólította Mózest, hogy vezesse ki az izraelitákat Egyiptomból, akkorra a többség már elfelejtette, hogy ők Isten népe. Újból fel kellett ismerniük, hogy valójában ki az az Isten, aki imádatra szólítja őket és csodálatos jövőt ígér nekik. A szombat kiemelkedő tanulási élmény volt az újrafelfedezés útján. Ez a nap a többi nép számára is világosan jelezte, hogy különleges a kapcsolat Isten és a népe között. A manna tapasztalata jól példázza, hogyan tanította az izraelitákat az Úr.

Milyen tanulságokat szűrhettek le az izraeliták 2Móz 16:14-29 szakasza szerint?

Az izraeliták Istentől kapták a manna csodáját, mindig csak egy napra való ételt adott nekik. Ha több hullott volna, megfeledkezhettek volna arról, hogy ki látja el őket ennivalóval. Ezért Isten mindennap csodát tett, ami által a nép tapasztalta az Úr gondoskodását. Szombaton azonban, aminek rendkívüli napnak kellett lennie, más volt a helyzet. Ekkor két csoda is történt: pénteken dupla mennyiségű mannát kaptak, ami ráadásul nem romlott meg éjjel. Így szombaton az izraeliták csodálhatták Istent, a szabadítójukat, valamint újból megtanulhatták, mit is jelent az Ő népének lenni.

A nép negyven éven át ette a mannát (2Móz 16:35). Isten azt is meghagyta Mózesnek, hogy tegyenek félre belőle egy ómerrel, emlékeztetőként arra, hogyan táplálta őket a pusztában (2Móz 16:32-33), továbbá ez felidézte a szombat különleges tapasztalatát is. Voltak még egyéb esetek is, amelyekkel Isten világossá tette előttük, hogy rendkívüli nap a szombat.

Ez a nap segített az izraelitáknak újra felfedezni a saját identitásukat és Isten hatalmát. Engedelmességet kért tőlük az Úr, hogy szenteljék meg a hetedik napot, miközben még mélyebben meg kellett ismerniük a Teremtő jellemét, tartós kapcsolatot építve vele.

Tegyük fel, hogy egy tinédzserrel beszélgetünk, aki „unalmasnak” érzi a szombatot. Azért tartja csak meg, mert a Biblia előírja és a szülei ezt kérik tőle. Mit javasolnánk neki, aminek a segítségével (újból) felfedezhetné, hogy a hetedik nap remek alkalom a pozitív tanulásra?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: