A MUNKA KÜLÖNBÖZŐ OLDALAI

„Fölismertem, hogy nem tehet jobbat az ember, mint hogy örvendjen, és jót tegyen egész élete során. De még az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik és iszik, és jól él fáradságos munkájából” (Préd 3:12-13, ÚRK).

A munka minden fennhéjázástól mentes szó. Többféle célja lehet. Dolgozni kell, hogy legyen étel az asztalunkon, fizetni tudjuk a számlákat és még egy keveset félre is tehessünk nehezebb időkre. A munka elvesztése általában még annál is rosszabb, mint ha az embernek nehéz munkakörülményeket kell elviselnie.

A munkája révén az ember értékesnek érezheti magát. Ha megkérdezik: „Te mit csinálsz?”, „Mivel foglalkozol?” – általában azt válaszoljuk, hogy „Dolgozom.” Sok nyugdíjas tovább dolgozik, legalább részidőben, amíg az erejéből futja, akár fizetésért, akár önkéntes munkában. Aki dolgozik, annak van miért felkelnie reggel. Ha munkát adunk egy tinédzsernek, kisebb az esélye, hogy bűnöző válik belőle.

Milyen környezetben hangzik el 1Móz 3:19 verse? Mit tudhatunk meg ebből a munka másik oldaláról, legalábbis bizonyos esetekben?

Isten a bűneset előtt adta a munkát, ami a tragédia után sokat változott. Itt a másik oldalt látjuk. Van, aki számára a munka lélekölő napi robot, ami csak a halállal ér véget. Nem szereti azt, amivel foglalkozik, és csak reméli, hogy még egészségesen nyugdíjba mehet. Másoknak az egész életét a munka uralja, az a létezésük értelme, csak abban látják az identitásukat. A munkájuk nélkül depresszióssá válhatnak, képtelenek koncentrálni, teljesen elbizonytalanodnak, nem tudják, mihez kezdjenek, hova forduljanak. Nyugdíjazásukkor fizikailag és lelkileg is egészen szétesnek, közülük sokan korán meghalnak. A keresztényeknek meg kell tanulni Isten akarata szerint dolgozni. A munka nem csupán az anyagiak előteremtésének szükséges módja, nem csak dolgozók, alkalmazottak vagyunk. Az ember életműve helyesen értelmezve a szolgálat csatornája, az Úrral való kapcsolatának kifejeződése. A tanár feladatának része az is, hogy segítsen diákjainak megtalálni azt a munkát, amelyben az adottságuk és az Istentől kapott érdeklődési körük találkozik a világ szükségletével.

Mivel foglalkozol? Vagyis mit kezdesz az életeddel? Hogyan tudnád még jobban dicsőíteni ezzel az Urat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: