AZ IGAZSÁGOT KERESNI

„Fontos, hogy ne hagyjuk abba a kérdezést. Van létjogosultsága a kíváncsiságnak. Az ember nem tehet mást, csak csodálattal elmélkedik az örökkévalóság, az élet titkairól, a valóság bámulatos struktúrájáról. Elég, ha mindennap megpróbálunk még egy kicsivel többet felfogni e titokzatos dolgokból. Soha ne veszítsük el a szent kíváncsiságot!” – írta Albert Einstein, akit általában a modern fizika atyjának tekintenek. Valóban titkokkal teli világban élünk, nem igaz? A modern tudomány rávilágít, hogy meglepő összetettség figyelhető meg a létezés csaknem minden szintjén. És ha ez a helyzet a pusztán fizikai dolgokkal, mennyivel inkább így van ez a lelkiek terén!

Mit tudhatunk meg a következő igékből az igazság és a válaszok kereséséről? Zsolt 25:5; Jer 29:13; Mt 7:7; Jn 16:13; 17:17; ApCsel 17:26-27

A Biblia tele van hozzánk eléggé hasonló, kíváncsi emberek történeteivel – férfiak és nők, akiknek kérdéseik, félelmeik, reményeik és örömeik voltak, akik a maguk módján keresték az igazságot, kutatták a válaszokat az élet legnehezebb kérdéseire.

„Mindent szépen alkotott Isten a maga idejében. Az örökkévalóságot is az emberek szívébe helyezte, de úgy, hogy elejétől a végéig nem foghatják föl mindazt, amit Isten cselekszik” (Préd 3:11, ÚRK). Mit értett ezen Salamon? Bizonyos fordítások az ’olam héber szóra azt írják, hogy „örökkévalóság” (RÚF, ÚRK), mások pedig azt, hogy „az idő egész folyása” (SZIT). Tehát e vers szerint Isten az emberi szívbe és elmébe helyezte a múlt és a jövő, így az örökkévalóság bizonyos fogalmát. Vagyis emberként képesek vagyunk azon gondolkodni, amit az élet és általában a létezésünk „nagy kérdéseinek” neveznek.

Természetesen ezért van központi szerepe a Szentírásnak. Kik vagyunk? Miért vagyunk itt? Hogyan kell élnünk? Mi történik, amikor meghalunk? Miért létezik baj és szenvedés? Ilyen kérdéseket tettek fel az igazság keresői az írott történelem kezdetétől fogva. Micsoda kiváltság és milyen felelősség, hogy most segíthetünk az igazság keresőinek rámutatni bizonyos válaszokra! Mi más volna a keresztény oktatás feladata, ha nem az, hogy az Isten Igéjében található feleletekre irányítsuk az emberek figyelmét?

Miért elengedhetetlen, hogy a Szentírásé legyen a fő szerep, amikor az élet nagy kérdéseire keressük a választ?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: