BÖLCS FÉRFIAK ÉS NŐK

Az iskola, tanulás és oktatás szavak a mi időnkben jól érthetők, de a Biblia korában nem voltak általánosak, a bölcsesség és bölcs kifejezéseket viszont annál gyakrabban használták. Az Ószövetség említést tesz például bölcs férfiakról és asszonyokról (2Sám 14:2; Péld 16:23).

Mit tanulhatunk 1Kir 4:29-34 szakaszából a bölcsesség fontosságáról?

Salamon királyt kiemelkedően értelmes emberként mutatja be az Írás, mint aki foglalkozott a növény- és állatvilággal, nagy bölcsességgel mondott példabeszédeket, vagyis tanult ember volt (1Kir 4:29-34). A példabeszédek könyve és A prédikátor könyve számos témában közöl velős tanításokat, amelyeket Salamonnak, valamint a régi korok más nagy tanítóinak tulajdonítanak (Péld 1:1; 25:1; 30:1; 31:1).

A Biblia szerint a bölcsesség nagyjából olyan, mint ma a nevelés, a szülőktől és a tanároktól való tanulás, leginkább fiatal korban (Préd 12:3), persze az ember egész élete során gyarapítja tudását. Ám a bölcsességnek gyakorlati oldala is van. Tanuljunk például a hangyáktól: nyáron gyűjtögetnek, hogy legyen mit enniük télen (Péld 6:6-8).

Ugyanakkor a bölcsesség nemcsak a gyakorlati életre vonatkozik, hanem elméleti is: az Istenbe vetett hittel kezdődik és bizonyos alapelveket követ (Péld 1:7). Segít felelősen, mások javára élni, véd a bajoktól. Végül, mint a mai oktatás, a bölcsesség sem ad választ minden feltett kérdésünkre, de a révén megelégedhetünk azzal, amit tudunk, miközben tovább kutatjuk az ismeretlent. Jó kiindulópont ez ahhoz, hogy megtanuljuk megismerni Istent, bízva kegyelmében. Jer 18:18 szerint a bölcs tanító szerepét általában olyannak tartották, mint a papét és a prófétáét, akik egyaránt Istentől jövő üzeneteket közvetítenek a népének a törvény tanítása, a tanítói tanács és az Istentől kapott külön kinyilatkoztatás formájában.

Hogyan szerezhetünk bölcsességet, és miként adhatjuk azt tovább az utánunk következőknek? Miért olyan fontos a közösségünk számára, hogy ezt meg is tegyük?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: