A törvény mint tanítómester

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; 31:9-27; Márk 6:25-27;

Róma 3:19-23; Zsidók 5:8; Jelenések 12:17; 14:12

„Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből” (5Móz 6:5).

Pál óvta a galáciabelieket a törvényeskedéstől, ezért írta: „Mert ha olyan törvény adatott volna, amely képes megeleveníteni, valóban a törvényből volna az igazság” (Gal 3:21). Természetesen ha volna törvény, ami „képes megeleveníteni”, Isten törvénye lenne az. Pál viszont arra céloz, hogy nekünk, bűnösöknek még Isten törvénye sem adhat életet. Miért? Mert „az Írás mindenkit bűn alá rekesztett, hogy az ígéret a Jézus Krisztusba vetett hit alapján adassék azoknak, akik hisznek” (Gal 3:22, RÚF).

Viszont ha a törvény nem adhat életet a bűnösöknek, akkor mi más volna a célja, mint hogy érzékeltesse: szükségünk van a kegyelemre? Vajon a feladata csak negatív lenne, csupán az, hogy rámutasson a bűneinkre?

Nem, a törvénynek az is szerepe, hogy megmutassa nekünk az élet útját, amit csak Jézusban találhatunk meg. Az igazi oktatásnak is éppen erre kell összpontosítania, felhívni a figyelmet a kegyelemmel és hittel, Krisztus iránti engedelmességgel teljes életre. Ezért is fogjuk tanulmányozni a héten, hogy mi a szerepe Isten törvényének a keresztény oktatásban. Eközben figyeljük meg, hogy mit taníthat meg nekünk a hitről, a kegyelemről és Istennek a bűnbe esett emberiség iránti szeretetéről a törvény – ami azonban nem üdvözít!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: