TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó, „Előkészület”, „Együttműködés” és „Fegyelmezés” c. fejezetei, 273-294. o.

„Az apán és anyán súlyos felelősség nyugszik a gyermek korai és későbbi nevelése tekintetében, és mindkét szülő részére sürgető követelmény a gondos és alapos tájékozódás! A férfiak és nők, mielőtt magukra vennék az apaság és anyaság feladatát, ismerjék meg a fizikai fejlődés törvényszerűségeit… Meg kell érteniük a szellemi fejlődés és erkölcsi nevelés törvényeit” (i. m. 273-274. o.).

„Az együttműködés munkája a szülőknél kezdődjék az otthon életében. A gyermekek nevelésében közös a felelősségük, ezért állandóan arra kell törekedniük, hogy együtt, egymással összhangban cselekedjenek! Adják át magukat Istennek és kérjenek segítséget tőle, hogy támogassák egymást!… Azok a szülők, akik ilyen nevelést nyújtanak, valószínűleg nem bírálgatják a tanítót. Érzik, hogy gyermekeik érdeke és az iskola iránti igazságos eljárásuk megköveteli, hogy amennyire csak lehetséges, támogassák és becsüljék azt, aki osztozik velük a felelősségben” (i. m. 280. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Akár vannak gyerekeink, akár nincsenek, mindannyian valamilyen lakókörnyezetben élünk és találkozunk emberekkel. Mit tanultunk a héten, ami segíthet a kapcsolatainkban, sőt a bizonyságtételünkben is, úgy a családi körben, mint azon kívül?

2) Általában hasznosnak tartjuk az oktatást. (Mégis ki ellenezné?) Viszont mindig ez a helyzet? Előfordulhat az is, hogy valaki visszaél a tanítás adta lehetőségekkel, sőt egyenesen rosszra fordítja azokat? Milyen következtetéseket vonhatunk le a negatív példákból, hogy valóban jó legyen az oktatás?

3) Amint a szerdai részben megállapítottuk, mindannyian megkaptuk a szabad akarat szent ajándékát. Amikor a gyerekek felnőnek, előbb-utóbb meg kell hozniuk a saját döntéseiket Istennel kapcsolatban, akiről gyerekkorukban hallottak. Miért fontos mindig szem előtt tartani a szabad akarat nagy igazságát a szülőknek, illetve bárki másnak, aki igyekszik bizonyságot tenni vagy az evangélium igazságaira tanítani az embereket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: