JÉZUS GYERMEKKORA

A Szentírásból csak kevés részletet tudunk meg Jézus gyerekkoráról, első éveinek nagy része titok számunkra. Viszont földi szülei, Mária és József jellemébe bepillantást nyerünk, és amit megtudunk róluk, az némi információt ad Jézus gyermekkoráról és korai neveltetéséről.

Mit tudhatunk meg az alábbi szövegekből Máriáról és Józsefről? Ezek szerint hogyan taníthatták a szülei?

Lk 1:26-38

Lk 1:46-55

Mt 1:18-24

Ezekből az igékből kitűnik, hogy Mária és József is hűséges izraelita volt. Arra törekedtek, hogy engedelmeskedjenek Isten törvényeinek és rendelkezéseinek. Amikor pedig az Úr hozzájuk fordult és elmondta nekik, hogy mi történik majd velük, hűségesen megtették, amit kért tőlük.

„A gyermek Jézus nem járt a zsinagóga-iskolákba. Édesanyja volt első földi tanítója. Az ő ajkáról és a prófétai tekercsekből tanult a mennyei dolgokról. Most, anyja ölében pontosan azokat a szavakat hallotta, amelyeket Ő maga mondott Mózes által Izraelnek. Akkor sem kereste a rabbik iskoláit, amikor átlépte az ifjúkor küszöbét. Nem volt szüksége arra, hogy ilyen forrásból szerezze ismereteit, mert az Ő tanítója Isten volt” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, 49. o.).

Kétségtelen, hogy a gyermek Jézusnak jó és hűséges tanítója volt Mária és József, ugyanakkor amint Lk 2:41-50 történetéből kitűnik, sok mindent nem értettek vele kapcsolatban. Ő olyan tudással és ismeretekkel is rendelkezett, amit csak az Úrtól kapott.

Olvassuk el újból az iménti idézetet Ellen White-tól! Hogyan érthetjük azt, hogy anyja ölében Jézus azokat a szavakat tanulta, amelyeket egykor Ő maga mondott? Mit tudhatunk meg ebből Isten bámulatos szeretetéről? Hogyan válaszoljunk erre mi, bűnös teremtmények?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: