AKI SEMMIBE VESZI A TEKINTÉLYT

Vannak, akiket a pedagógiában „természetes tanulóknak” nevezünk. Alig kell tanulniuk ahhoz, hogy remek jegyeket szerezzenek. Könnyen elsajátítják az anyagot, mintha „ragadna” rájuk a tudás. Péter első és második leveléből azonban egyértelmű, hogy a Krisztusban való oktatás terén egyenlő eséllyel indul mindenki, aki rászánja magát.

2Péter 1. fejezetének bátorító szavai után a 2. fejezetben kijózanító figyelmeztetést találunk.

Olvassuk el 2Pt 2:1-17 verseit! Mi az a kimondottan elítélő üzenet, amit itt találunk? Ugyanakkor az éles figyelmeztetés és bírálat mellet minek az ígéretét kapjuk még meg?

Figyeljük meg, mit ír Péter a 10. versben azokról, akik „a hatalmasságot megvetik”! Szigorú feddés ez arra, ami a mi korunkban is realitás. Egyházi testületként a hatalom bizonyos szintjeit elfogadva kell működnünk (lásd Zsid 13:7, 17, 24). Isten arra szólít, hogy vessük alá magunkat és engedelmeskedjünk a hatalmon lévőknek, legalábbis olyan mértékig, amennyire ők hűségesek az Úrhoz.

A szigorú ítélet közben azonban Péter egy ellenpontot is megemlít. Elmondja, hogy az Úrnak van hatalma kivetni azokat, akik a csalást választják, ugyanakkor „meg tudja szabadítani a kegyeseket a kísértésekből” (2Pt 2:9, ÚRK). Keresztényi oktatásunk egy része kitér a kísértés elkerülésének a módjára, ugyanakkor arra is, ahogyan Isten megszabadíthat és megőrizhet azoktól, „akik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni” (2Pt 2:1). Mivel szigorú ítélet hangzik azokra, akik megvetik a hatalmon lévőket, vajon a keresztény oktatásban nem kellene tanítani azt is, hogy mi a megfelelő módja az „elöljáróink” (lásd Zsid 13:7) megértésének, a nekik való engedelmességnek? Nem mondható, hogy Ádám és Éva megvetették a hatalmasságot, végeredményben mégis az engedetlenség mellett döntöttek. A vétküket pedig az súlyosbította igazán, hogy egy hazugság hatására követték el, ami éles ellentétben állt azzal, amit a hatalom birtokosa, maga Isten mondott, ráadásul az ő érdekükben is.

Időzzünk még a tekintély kérdésénél, nemcsak egyházi és családi körben, hanem általában az életben! Miért olyan fontos a hatalom, annak megfelelő gyakorlása és az ahhoz való helyes viszonyulás? Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: