SZILÁRD ELTÖKÉLTSÉG

Olvassuk el Dán 1:7-20 részét! Hol figyelhető meg e két tényező: Dániel szabad akarata és Isten közbelépése? Milyen fontos elvet találunk még itt?

Úgy tűnik, a négy héber fogoly nem tiltakozott a babiloni név ellen. Nagy valószínűséggel nem is tehettek volna ellene semmit azon kívül, hogy maguk között a héber nevüket használják. Viszont az már csak tőlük függött, hogy elfogyasztják-e a király asztaláról származó ételt és bort. Tehát itt a négy férfi szabad akarata nagyon is fontos kérdés.

Viszont ha egy tisztségviselő megváltoztathatta a nevüket, akkor a menüt is megváltoztathatta. Két oka lehetett annak, hogy ők négyen miért nem akartak enni a király asztaláról.

Először is, a király asztalára kerülő ételekben lehettek tisztátalan húsok (3Mózes 11. fejezet). Másodszor, az ételt előbb az isten képének ajánlották fel, majd csak ezek után került a király asztalára, fogyasztásra. Dániel tehát igen bátor volt, amikor bármiféle mentegetőzés vagy kertelés nélkül egyértelművé tette kérésének vallási indokát, azt, hogy a palotában felszolgált étel megszentségtelenítené őt és a barátait (Dán 1:8).

Néhány fontos pont kitűnik a Dániel és a babiloni hivatalnok közti párbeszédből. Először is, Dániel tisztában volt a tisztviselő nehéz helyzetével, ezért egy próbát ajánlott. Ha tíz napig az alternatív ételeket fogyasztják, az alatt bebizonyosodhat az étrend előnye, ami eloszlathatja a tisztviselő félelmeit. Másodszor, Dániel biztos volt benne, hogy rövid idő alatt kedvező fordulat lesz, és ennek az Istenbe vetett, rendíthetetlen hitéből kellett fakadnia. Harmadszor, a zöldségekből és vízből álló étrend választása arra mutat, amilyen ételeket adott Isten az emberiségnek a teremtéskor (lásd 1Móz 1:29); talán ez is befolyásolhatta Dániel döntését. Végtére is, ugyan mi lehetne jobb annál, amit eredetileg adott nekünk Isten?

Miért annyira fontos Dániel szabad választása, ami lehetővé tette, hogy Isten úgy cselekedhessen, ahogy szeretne (lásd Dán 1:9)? Milyen tanulságokat szűrhetünk le ebből a döntéseink szabadságával kapcsolatban? Az Isten iránti bizalmunknak hogyan kell hatnia a választásainkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: