AZ ÚR ÖRÖME

„…az Úrnak öröme a ti erősségtek” (Neh 8:10) – ez is emlékeztet: Isten azt akarja, hogy örüljünk és élvezzük az életet. Persze nem akármilyen örömről van szó, hanem ami abból ered, hogy ismerjük Istent és szeretetének valóságát. Örülni az Úrban, a jóságában, örülni mindannak, amivel ellátott – erre kell törekednünk nap mint nap. Erőt ad a mindennapokhoz, ha örülünk Istenben, így tudunk megbirkózni mindazzal, ami ránk vár.

Mi történt Neh 8:13-18 szakaszában? Mit árul ez el a népről és az akkori vezetőkről?

Másnap a nép vezetői felkeresték Ezsdrást, hogy még többet megtudjanak Isten törvényéről. Ez az indítványuk mutatta, hogy Istenhez akarták fordítani a közösséget. Megértették, hogy nem vezethetik megfelelően az embereket, ha előbb saját maguk nem keresik Istent és a tőle jövő bölcsességet.

Olvassuk el 3Móz 23:39-43 verseit! Mit parancsolt Isten az izraelitáknak és miért?

Figyeljük meg, Neh 8:15 verse arra utal, hogy aszerint cselekedtek, ami „meg van írva”. Újabb példát látunk itt arra, hogy mennyire komolyan akartak engedelmeskedni Isten Igéjének, remélhetőleg azért, mert a fogság évtizedei után megtanulták, milyen következményekkel jár az engedetlenség. Az ünnepléssel kapcsolatban arról is olvasunk, hogy „örvendezzetek az Úr előtt, a ti Istenetek előtt hét napig” (3Móz 23:40). Vagyis miközben megemlékeztek Isten kegyelmes tetteiről és szabadításáról, örülniük kellett annak, amit az Úr értük tett.

Gondoljuk csak végig, mennyi mindent kaptunk Jézusban, akit Izrael népének összes ünnepe szimbolizált! Hogyan tanulhatunk meg örülni az Úrban még a nehéz és fájdalmas megpróbáltatások között is? Miért olyan fontos ez számunkra, különösen ilyen időkben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 4. negyedév

Ezsdrás és Nehémiás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: