A TEMPLOM MEGTISZTÍTÁSA

Az evangéliumok történeteit olvasva gyakran szelídnek látjuk Jézust – törődik a betegekkel, a gyerekekkel, megkeresi az elveszetteket és Isten országáról beszél. Ezért találhatjuk meglepőnek azokat az eseteket, amikor erélyesen és nagy határozottsággal lép fel, főként kora vallási vezetőivel és azok szokásaival szemben.

Olvassuk el Mt 21:12-16, Mk 11:15-19, Lk 19:45-48 és Jn 2:13-17 verseit! Mi a jelentősége annak, hogy mindegyik evangélium beszámol erről a történetről?

Aligha meglepő, hogy mindegyik evangéliumban szerepel ez a drámával, cselekménnyel és szenvedéllyel teli történet. Jézust nyilván zavarta, ami a templomban folyt, hogy az igaz istentisztelet helyén áldozati állatokkal kereskedtek. Elképesztő megszentségtelenítése ez a világ bűneiért hozott helyettesítő halálának, mindannak, amit ez jelent!

Határozott fellépése nagyon is illik a héber próféták hagyományaihoz. Erre utal mindegyik evangéliumi beszámolóban Jézus, mint ahogyan az evangélista is, amikor Ézsaiást, Jeremiást vagy a Zsoltárokat idézve magyarázza a történteket. Az emberek prófétának tekintették Jézust (lásd Mt 21:11), és odamentek hozzá a kereskedők és a pénzváltók kiűzése után, amikor gyógyított a templom udvarán. Meggyógyultak az érintésétől és remény ébredt a szívükben, miközben hallgatták a tanítását.

A vallási vezetők szintén prófétát láttak Jézusban – úgy tekintettek rá, mint aki veszélyezteti a hatalmukat és társadalmi rendjük stabilitását. Ezért kimentek, hogy a meggyilkolását tervezzék, amint az elődeik is szövetkeztek a próféták ellen a korábbi századokban (lásd Lk 19:47-48).

Mit tehetünk egyénileg azért, nehogy a gyülekezetünknek is arra legyen szüksége, mint Krisztus napjaiban a templomnak? Hogyan kerülhetjük el ezeket a lelki veszélyeket? Mi minden jelenthet ilyen veszélyt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: